O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Miščević: Sacekajmo pregovarački okvir
27. Novembar 2013. godine
Šefica tima Srbije za pregovore o pridruživanju EU Tanja Miščević izjavila je da se u Briselu još traga za modalitetima vezivanja pregovora sa normalizacijom odnosa sa Prištinom
Tanja Miščević
Šefica tima Srbije za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da se u Briselu još traga za modalitetima vezivanja pregovora sa normalizacijom odnosa sa Prištinom.

"Ni mi ni EK ne znamo šta se sve od stavki u pregovorima može odnositi na proces normalizacije", rekla je Miščević tokom posete Briselu, gde je u utorak održana još jedna runda skrininga.

Ona je dodala da Srbija diplomatskim kanalima pokušava da utiče na finalnu verziju pregovaračke platforme, o kojoj se u EU još raspravlja, i da to ima efekta.

"Evropska komisija i najveći broj država članica su blizu prihvatanja našeg stava", rekla je Miščević.

"Mislim da ni Nemačka ni Velika Britanija nisu protiv, već samo žele da dobiju garanciju da će proces normalizacije nesmetano teći. To sve zajedno daje efekte, ali ne treba se radovati unapred dok ne vidim pregovarački okvir", dodala je ona.

Ona je objasnila da Nemačka i Velika Britanija traže da se o suštinskim pitanjima vezanim za Kosovo razgovara u okviru poglavlja 35, ali i u drugim poglavljima.

"Za sada nije jasno šta će se desiti kada ta pitanja iskrsnu, da li će ostati u poglavlju 35 ili će biti prebačena na druga poglavlja”, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, to zvuči kao tehnička sitnica, ali je "za nas to jako važno tehničko pitanje, jer bismo onda osim sa Briselom o tim stvarima morali da pregovaramo i sa Prištinom”.

Miščević je istakla da je Srbija i delima i rečima dokazala da joj je stalo da se normalizacija odnosa sa Prištinom nastavi, i da se to se videlo i na lokalnim izborima.

"Kredibilitet se teško stiče, a lako gubi", zaključila je ona.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug
Foto: Večernje novosti
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti