O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija na dnu zbog odliva mozgova
02. Decembar 2013. godine
Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o ljudskom kapitalu, među 122 države ili regiona sveta, Srbija je na 85 mestu.
Izveštaj prikazuje stepen razvoja zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja kao obezbeđivanja ambijenta za investicije. Kada je reč o zdravstvenom aspektu, Srbija je na 52. mestu. Najslabiji je kvalitet brige o zdravlju, ali i dostupnost zdravstvene nege. Slede broj depresivnih i pod stresom, čiji broj nas je i poslao na dno tabele.

Obrazovanje meri parametre kroz osnovno, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje i to kako dostupnost obrazovanju tako i njegovu primenu u poslu, a generalni rang nam je 59. Najslabiji nam je rang po pitanju osnovnoškolskog obrazovanja, nešto bolja situacija je u visokoškolskom, dok nam je najbolje srednjoškolsko obrazovanje. Loš rang imaju sam kvalitet obrazovnog sistema, a pri dnu lestvice su škole za menadžere.

Oblast zapošljavanja meri iskustvo, talenat, znanje i obuku zaposlenih. U ovoj oblasti smo u dnu liste, na 118. mestu i to po pitanju nezaposlenosti generalno, nezaposlenosti mladih, sposobnosti da privučemo talente i da ih zadržimo, a slabi smo i u inovacijama, kao i u obuci zaposlenih.

U prvih deset zemalja dominiraju evropske zemlje i to pre svega Nordijske.

Izvor: Blic
Foto: Blic
I. Kranjčević
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti