O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Pred Srbijom još mnogo posla do EU"
04. Decembar 2013. godine
Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport i šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević ocenili su da je 2013. godina bila uspešna za Srbiju kada je reč o procesu pridruživanja Uniji, ali da je pred Srbijom još mnogo posla.
Majkl Devenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji
Oni su na javnom sastanku Foruma za međunarodne odnose ocenili kao veoma pozitivan signal to što su održani lokalni izbori na Kosovu i što je u toku proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.
 

Miščević: Pozitivni signali da dolaze iz Boegrada, a ne iz Brisela

Tanja Mišcević upozorila je da bi bilo pogrešno očekivati da svakog meseca stižu pozitivne vesti iz Brisela, jer pozitivni signali, kako je rekla, treba da stižu iz Srbije. Ona je navela da veliki deo evropskih pravnih tekovina u Srbiji tek treba da bude sproveden i da je svaki sprovedeni zakon pozitivan činilac za proces integracija, dodavši da je najveći izazov kako dostići to. Obraćajući se na forumu čije su teme bile spoljnopolitički aspekti otvaranja pristupnih pregovora i očekivanja Srbije i EU u tom smislu, Devenport je kazao da EU očekuje da će sledeće godine Srbija dalje napredovati sa pripremama za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Poruka vladi je da čestitamo na do sada obavljenom poslu. Mi smo ovde da nastavimo da radimo sa vama i da vas podržimo. Kao što smo se složili sa srpskom vladom, prioritet za buduće predpristupne fondove biće njihovo usklađivanje sa prioritetima Srbije u procesu pridruživanja EU", naveo je Devenport.

Kako je rekao, bilo bi lepo ako bi godina mogla biti zaokružena održavanjem međuvladine konferencije koja prethodi početku pregovora o pristupanju, ali bi takođe bio dobar početak 2014. godine ako bi ta konferencija bila održana do kraja januara sledeće godine.

Devenport je kazao da veoma ohrabruje to što Srbija detaljno analizira iskustva drugih zemalja u procesu pristupanja EU. Dodao je da veoma ohrabruju kontakti Beograda
i Zagreba na političkom i tehničkom nivou i to što hrvatski stručnjaci dele svoja iskustva sa srpskim kolegama. 

Izvor: Vesti Online/Beta
Foto: Vesti Online/FoNet - B.P.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti