O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
O Kosovu samo u poglavlju 35
07. Decembar 2013. godine
Beograd -- Srbija pokušava da državama članicama EU objasni da bi bilo idelano da normalizacija odnosa sa Kosovom bude izdvojena iz procesa pregovaranja o članstvu u EU.
"Pitanje Kosova trebalo bi da bude koncentrisano samo u poglavlju 35, dok u ostalim poglavljima Priština ne sme da bude pregovarač", objasnila je za "Blic" Tanja Miščević, glavni srpski pregovarač.

Ona je pdosetila da pregovarački okvir za Srbiju još nije utvrđen, a pitanje da li će Beograd na svakom koraku biti uslovljen pomakom u odnosima sa Kosovom sada je ključno. 

Miščević je rekla da bi za Srbiju bila teška poruka kad bi bilo formalizovano da se otvaranje svakog poglavlja uslovaljava uspehom u procesu normalizacije. 

"Želimo da se pronađe najbolje mesto za ta dva procesa, da normalizacija odnosa sa Prištinom ne blokira proces pregovora sa EU, već da proces pregovora pomogne noramlizaciji", rekla je Miščević. 

Prema njenim rečima, sagovornici iz EU počinju da razumeju da iza svega toga ne stoji ideja bežanja od daljeg procesa normalizacije. 

Na pitanje da li će pregovori Srbije i EU početi 20. decembra, Miščević je rekla da Srbija nema jasno ne, ni jasno da, ali da je važno da niko u startu nije protiv. 

Svi su svesni da datum zavisi od primene Briselskog sporazuma. 

Srbija je, prema njenim rečima, spremna da pregovore počne 20. decembra, jer su spremna sva dokumenta za počinjanje pregovora i, uskoro će se naći na Vladi koja treba da ih usvoji. 

Niko još nije rekao da postoji mogućnost odlaganja usvajanja pregovaračkog okvira i otvaranja pregovora posle kraja januara. 

Miščević je navela da je u Briselu čula veoma pozitivnu ocenu da je za dva dana tehničkih razgovora ove nedelje u oblastima pravosuđa napravljen napredak kakav nije za nekliko meseci. 

Na pitanje da li je srpski pregovarački tim u Briselu govorio o antisrpskim i ustaškim incidentima u Hrvatskoj, Miščević je rekla da na to ukazuju u svim razgovorima, ali da treba imati u vidu da je reč o članici EU i da ne postoji mehanizam u EU da efikasno dogovori na to pitanje. 

"Eventualno bi se odgovori mogli tražiti u Savetu Evrope, tužbe, razgovori....", navela je Miščević i zapitala ""da li to nama treba"". 

U EU nas saslušaju o tom pitanju, notiraju to, jer je i za njih jako važno, rekla je Miščević i dodala da je Srbija buduća članica i da naš interes polako postaje njihov.

Izvor: B92/Blic, Tanjug
Foto: B92/Beta, arhiva
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti