O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svetska banka tvrdi: Kraj recesije u Srbiji!
11. Decembar 2013. godine
Oporavak predvodila industrija. Region je doživeo željno očekivani skok izvoza u 2013. godini, naročito izvoz automobila iz Kragujevca
Unapređena industrija... Fijatova fabrika u Kragujevcu
BEOGRAD - Dobri rezultati.
Zemlje regiona jugoistočne Evrope (JIE) izašle su iz recesije u prvoj polovini 2013. godine, pre svega zahvaljujući izvoznim rezultatima, piše u najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za JIE za prvu polovinu godine. Rast privrede podržao je i početak oporavka u evrozoni.

Rast

Privredni rast Srbije sledeće godine trebalo bi da bude jedan odsto, što je smanjenje u odnosu na raniju procenu od tri odsto. Razlog tome je fiskalna konsolidacija i smanjenje privatne potrošnje. U ostalim zemljama JIE rast će biti veći nego 2013. godine.
- Oporavak u 2013. predvodila je industrija, a naročito energetika i izvoz prerađivačke industrije. Region je doživeo željno očekivani skok izvoza u 2013. godini, naročito izvoz automobila iz Srbije - izjavila je Galina Andronova Vinselet, vodeći ekonomista i jedan od autora izveštaja.

Srbija predvodi rast izvoza u regionu, koji je u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle bio 20 odsto veći, a preliminarni rezultati govore da je u trećem kvartalu još veći - 38,5 odsto.

Dobra godina

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je za Srbiju 2013. bila dobra godina i zato je malo bolja od regiona. Dobar je izvoz, poljoprivreda i industrijska proizvodnja, ne samo zbog „Fijata“ već i zbog „Naftne industrije Srbije“, prehrambene, namenske i industrije električnih uređaja.

- Bilo bi odlično ako bismo iduće godine uspeli da ostvarimo pola ovogodišnjeg rasta industrije od šest odsto i izvoza od 26. Nema velike matematike, najvažnija je industrija, i to izvozna, koja na jedno svoje otvara četiri nova radna mesta u drugim sektorima - ističe on.

„Fijat“, kako navodi, sledeće godine neće moći mnogo da poveća proizvodnju i izvoz, pa bi rast BDP mogli da povuku prehrambena industrija i građevinarstvo, pre svega niskogradnja, kroz završetak mostova i puteva.
 
Činjenice
O REGIONU 

- nezaposlenost je smanjena u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori, ali nije u Srbiji i BiH 
- strana ulaganja u Srbiji i Makedoniji, pre svega u proizvodnju, jesu udvostručena, ali početna osnova je bila niska 
- ulazak Hrvatske u EU, početak pregovora sa Srbijom, napredak Crne Gore, kao i nedavne političke prilike su novi podsticaj za reforme


Izvor: Kurir
Foto: Kurir/FoNet
Vladimir Spasić
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti