O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tadić: Nikoga ne rušim, na čelo DS ako zatreba
16. Decembar 2013. godine
Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS Boris Tadić izjavio je da nema ambiciju da se vrati na čelo DS, ali da će i taj posao obavljati, ukoliko bude trebalo
Boris Tadić
Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je večeras da nema ambiciju da se vrati na čelo DS, ali da će i taj posao obavljati, ukoliko bude trebalo, ako sazri uverenje da je potrebno menjati stranačko rukovodstvo.
 
Tadić je u emisiji "Utisak nedelje" TV B92 rekao da poštuje proceduru i Statut DS i ne može da govori u medijima šta je problem DS.

Demokratska stranka mora da raspravi u kakvom je stanju, a potom i da raspravi kakvo bi rukovodstvo trebalo da ima da bi ostvarila ciljeve, ocenio je Tadić.

Izvan DS neću reći šta je moj plan i razmišljanje, već ću o tome razgovarati sa članovima DS, objasnio je Tadić i poručio da nikoga ne ruši, ni Vladu, niti legitimno rukovodstvo DS.


MAFIJA
Razgovarao sam svih ovih meseci sa Vučićem, dodao je Tadić, zvao me je danas i Ivica Dačić da mi kaže da on nema veze sa Mišom Bananom, "pričom koju plasira gospodin (Vladimir) Popović". Ne znam kakav naučni status ima Popović da formira institut, ne znam da li je uradio neko naučno delo, to su tragikomi?ne stvari, ocenio je Tadić. On je naglasio i da je Vesna Pešić, koju je posebno uvažavao, iznela notorne neistine i prostakluke da je on bio šef mafije. 


Tadić smatra da je DS nacionalna institucija, bez koje nema evropske budućnosti Srbije, ni reformi koje će život učiniti stabilnijim i izvesnijim, ali je za to potrebno da na izborima osvaja rezultate iznad 20 odsto.

Samo tako možemo steći uticaj u biračkom telu i smanjiti uticaj naših političkih oponeneta, objasnio je Tadić.

Upitan o koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), Tadić je rekao da je koalicija moguća pod određenim okolnostima, koje u sadašnjem trenutku ne funkcionišu, ali bi mogle posle nekih sledećih izbora.

Treba redefinisati strateške ciljeve, kuda država ide, definisati podelu uloga ko šta može da radi i promeniti opšte okolnosti u kojima je društvo, kao što je tabloidizacija, naveo je Tadić.

On nema poverenja da predsednik Srbije Tomislav Nikolić do kraja stvarno misli da bi Srbija trebalo da bude deo Evropske unije (EU), dok u Aleksandru Vučiću vidi veću odlučnost za proces evropskih integracija.

Vučića ne aboliram i, ako se ili kada se vratim u dnevnu politiku, stalno ću ga podsećati na opasnost njegovih reči iz prošlosti, najavio je Tadić.

Sem Briselskog sporazuma i borbe protiv korupcije, Tadić ne vidi iskorak Vlade Srbije ni u jednom drugom segmentu.

Prema oceni Tadića, dobar premijer je onaj koji ima legitimitet, a ovog trenutka legitimitet ima Vučić.

On bi trebalo da se potvrdi na parlamentarnim izborima, ali lokalni izbori pokazuju na on ima legitimitet, rekao je Tadić.

Tadić je napomenuo da je sastanak sa njim tražio i Mlađan Dinkić i nazvao greškom to što je svojevremeno upravo na njegov zahtev potpisao medijski zakon koji nije bio dobar.

Vladimir Cvijan je bio moj učenik, kao i Vuk Jeremić, za koga je Tadić rekao da je sada podržao budžet da bi dobio državne pare za svoju nevladinu organizaciju.

S druge strane, Cvijana je, prema Tadićevim rečima, Vesna Rakić Vodinelić predložila svojevremeno da bude pravni savetnik predsednika Srbije, da bi on potom postao i vd generalnog sekretara predsednika.

Bio je, u ime Predsedništva, zadužen za nadzor nad reformom pravosuđa, ali je kasnije otišao, jer je imao primedbe na taj proces, rekao je Tadić, koji smatra da je Cvijan dobar pravnik, ali ne zna da li je i dobar političar.

Ne mislim da je uopšte moguće da Srbija ekonomski napreduje, ako se ne promeni politički sistem, koji sada promoviše mogućnost malih stranaka da uđu u parlament i jačaju svoj ucenjivački kapacitet, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, bilo je stranaka koje su na listi DS bile na izborima, a sada su sa SNS, poput Rasima Ljajića, DHSS ili Vuka Draškovića.

Ukoliko se Srbija u naredne četiri godine ne detabloidizira, ne da neće postati članica EU, već će se vratiti u stanje tihog građanskog rata, upozorio je Tadić.

Od trenutka kada je prestao da bude predsednik Srbije, osim obezbeđenja, Tadić ne koristi ništa od državnih prinadležnosti ili državnih privilegija.

Nemam vremena da se bavim zvanjima, niti mislim da je to bitno, rekao je Tadić i ocenio da nije teško sići sa vlasti, ako na normalan način dođete na vlast.

Foto: Večernje novosti/FoNet
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti