O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Najbrže ćemo ući u EU
19. Decembar 2013. godine
Premijer Ivica Dačić početak pregovora označio kao istorijski trenutak i poručio : Ispunili smo najvažnije obećanje. Nećemo priznati Kosovo. Sveobuhvatne reforme tek slede
Ivica Dačić
SLEDEĆI cilj nam je da oborimo sve rekorde i da budemo zemlja koja će najkraće da pregovara, a najbrže da postane punopravni član EU.
 
Tu novu lestvicu podigao je u sredu premijer Srbije Ivica Dačić na vanrednom obraćanju javnosti povodom, kako je ocenio, „istorijske odluke Brisela“.

Da bi pojačao značaj trenutka, predsednik Vlade je izašao pred novinare u pres-salu Nemanjine 11, zajedno sa većinom članova svog kabineta:

- Ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san za mnoge generacije, počelo je da se ostvaruje. Srbija sada sigurno ide u Evropu. Više to nije bajka niti predizborni adut, već naša realnost. Najvažnije obećanje smo ispunili! - poručio je Dačić.

Šef srpske vlade zahvalio je svim ministrima, Vučiću i predsedniku države Nikoliću, jer su „svi zajednički doprineli ogromnom uspehu“:

- Brzina napredovanja ka EU zavisiće od naše dalje posvećenosti. Do sada je najbrže do članstva stigla Slovačka, što je trajalo pet ili šest godina. Uveren sam da možemo da ih nadmašimo.

Premijer je priznao da će i u nastavku integracija najteži deo da bude - kosovsko pitanje:

- Da se ne lažemo, čak i da smo postali država blagostanja, a da nismo postigli Briselski sporazum, datum ne bismo dobili. To će ostati centralno pitanje. Nastavićemo „ples po žici“: da štitimo nacionalne interese i da normalizujemo odnose sa Kosovom. Jednostrano proglašenu nezavisnost nikada nećemo priznati. Nismo dobili datum zato što smo popustili u odbrani nacionalnih i državnih interesa, već zato što smo postavljene ciljeve pokušali da ostvarimo drugim sredstvima.

 
NISAM RADIO ZA “NOBELA“
DAČIĆ nije želeo da komentariše medijske najave da će biti nominovan za Nobelovu nagradu za mir, zajedno sa Tačijem i Ketrin Ešton: - Ta priča toliko neverovatno deluje da nemam šta da kažem. Ništa mi ovde nismo radili ni za Nobelove nagrade ni za svoj rejting ni za fotelje, nego za Srbiju. To nam je najveća nagrada.


Ni u formulaciji „pravno obavezujući dokument“, koji bi Srbija trebalo da potpiše sa Kosovom, Dačić ne vidi obavezu priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova:

- Čak ni u samoj EU ne postoji jedinstveno tumačenje tog termina. A što u dokumentu ne piše, za nas nije obavezujuće. Ima država koje misle da bi trebalo da priznamo Kosovo, ali ima i zemalja koje podržavaju naš stav po tom pitanju. Nastavićemo pregovore sa kosovskim Albancima jer je to u našem državnom interesu. Srbi na Kosovu treba da izađu na parlamentarne izbore jer će tako imati odlučujući uticaj na buduću vladu.

Premijer je rekao da datum nije poklonjen Srbiji, nego ga je ona zaslužila:

- Video sam da su neke stranke već saopštile da su one najzaslužnije za ovaj rezultat. Mislim da nije vreme da se takmičimo na toj temi. Činjenica je da će ova vlada ostati upamćena po tome što je učinila najveći uspeh u novijoj parlamentarnoj istoriji Srbije. Svima pre nas falilo je političke hrabrosti i snage da preuzmu rizik.

Dačić je zaključio da početak pregovora predstavlja kraj jednog teškog perioda i jedan novi početak:

- Očekujemo 21. januara znak startnog pištolja za sveukupne reforme u Srbiji, kojima treba da pokažemo da možemo da odradimo taj posao brže i kvalitetnije od drugih. Ne želimo da budemo osrednja zemlja, već da budemo u evropskom vrhu.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti
P. Vasiljević
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti