O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Mercedes u martu, hoćemo i Ferero"
20. Decembar 2013. godine
Beograd -- Nemačka kompanija Mercedes trebalo bi da sklopi saradnju sa jednom farbrikom autobusa. U toku pregovori sa proizvođačem čokolade Ferero, najavljuje Vučić.
Srbija je spremna da idućeg meseca počne pregovore sa MMF-om i želi da ukloni prepreke koje stoje na putu pregovora, izjavio je u intervjuu za novinsku agenciju "Blumberg njuz" prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Neprofitabilno javno preduzeće Srbijagas, sa dugom od oko milijardu evra predstavlja teret za javne finansije i vlada radi na rešavanju tog problema, kako ne bi kočio pregovore sa MMF-om, rekao je Vučić. 

"Blisko sarađujemo sa MMF-om od oktobra i sada smo u poziciji da počnemo pregovore o programu. Otvoreni smo u vezi sa rešavanjem postojećih problema. Pregovori mogu da počnu što pre, nadam se u februaru", poručio je on. 

Vučić je precizirao da Srbija želi "aranžman iz predostrožnosti, koji bi pružio podršku planiranim reformama, uverio investitore da je bezbedno ulagati u Srbiju i omogućio povoljnije uslove finansiranja". 

Srbija će 21. januara otpočeti pregovore sa Evropskom unijom, što bi trebalo da podstakne investicije, navela je međunarodna agencija sa sedištem u Njujorku. 

"To je tačka bez povratka. Nadam se da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju", rekao je Vučić. 

Bivši direktor MMF-a i savetnik vlade u Beogradu Dominik Stros Kan ohrabrio je vladu da pronađe rešenje i za RTB Bor, jedinog proizvođača bakra u Srbiji, navodi on, dodajući da vlada traži rešenje za 800 miliona evra vredan dug Srbijagasa, koji ta kompanija ne može da servisira. 

Vlada će iduće godine potražiti kupce ili partnere za najmanje 153 kompanije koje zapošljavaju 58.000 ljudi, da bi se izbeglo njihovo gašenje, koje bi dovelo do skoka nezaposlenosti u zemlji u kojoj je već svaki četvrti radno sposoban građanin bez posla. 

Očekuje se, rekao je on, da će nemačka kompanija Mercedes-Benc do marta sklopiti saradnju sa najmanje jednom farbrikom autobusa u Srbiji. U toku su i pregovori sa italijanskim proizvođačem čokolade Ferero o investicijama u poljoprivredi. 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije rekao je da na pregovore sa MMF-om neće uticati eventualni prevremeni parlamentarni izbori. 

Agencija "Blumberg" procenjuje da bi rani izbori odložili pristup Srbije zajmovima Svetske banke vrednim 500 miliona dolara, koji su namenjeni jačanju srpskog budžeta i zdravstvenog sektora, kao i reformi katastra nepokretnosti. 

Ekonomska prognoza za 2014. je možda pesimistična, ali troškovi zaduživanja Srbije sigurno neće rasti i privredni rast će iznositi najmanje jedan odsto, podstaknut daljim jačanjem automobilske industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i zaustavljanjem pada aktivnosti u građevinskom sektoru, rekao je Vučić za "Blumberg".

Izvor: B92/Tanjug
Foto: B92/Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti