O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija hoće domaće tv programe
21. Decembar 2013. godine
"TV Novosti" istražuju koje su emisije, serije i događaji obeležili 2013. godinu. Najveći problem naših televizija je nedostatak programa za predškolce i osnovce
NIKAD više šou programa i serija, "Farma" bez prestanka, previše politike, premalo dečjeg obrazovnog programa - tako bi ukratko mogla da se opiše godina na izmaku kad je reč o televizijskom programu.

Da li se u kvantitetu krije i kvalitet - pitanje je na koje naši sagovornici nemaju isti odgovor. TV kritičarka Branka Otašević smatra da smo ove godine imali bolju ponudu nego ranijih, jer smo gledali više domaćih serija, zabavnih šou programa koji su nam nedostajali i manje rijalitija.

- Mislim da ćemo svi pamtiti šou "Tvoje lice zvuči poznato" jer je izvanredno produkcijski urađen. Zatim, tu su emisije koje su postale brend poput "Sasvim prirodno", "Kvadrature kruga" i "Zadnja kuća Srbija". Za Javni servis je veoma važno da ulaže i u domaću serijsku produkciju. Početkom godine gledali smo "Montevideo", sada "Ravnu goru" koju je još rano ocenjivati s obzirom na osetljivost teme, ali važno je da RTS pravi takve serije.

Legendarni TV voditelj i autor Minja Subota izdvaja kviz "Potraga" i Šotrinu seriju "Šešir profesora Koste Vujića" koji, kako kaže, dokazuje da nije tačna ocena da naš gledalac voli šund.

- Dobra stvar je i "Šou svih vremena" koji nije rađen po licenci, već je reč o domaćoj radinosti, što je pohvalno. S druge strane, lično sam razočaran emisijom "Tvoje lice zvuči poznato". Cenim trud sjajnih učesnika, ali emisija je bez tempa i razvučena, žiri mnogo priča, a imitiraju se izvođači sa svetske scene koje 80 posto ljudi u Srbiji ne zna.

Da kvantitet ipak nije doneo kvalitet veruje TV kritičar Dragan Ilić koji kaže da je TV ponuda ove godine neuporedivo lošija nego ranijih.

- Sirotinja rađa program koji nema ništa osim senzacionalizma. Godinu su obeležili diktatura "Farme", neprekidni program bez programa, obesmišljavanje programa kroz 60 Pinkovih kanala bukvalno lišenih sadržaja. Televizija je postala nalik na DVD klub. Ohrabrujući noviteti su uspeh "Državnog posla" (RTV) i duhovit i inteligentan program "24 minuta sa Zoranom Kesićem". Kanal koji čuva obraz Javnog servisa, a možda i televizije kao medija u Srbiji je RTS Digital - kultura uprkos krizi.
Kad je reč o televizijama, godinu je, veruje Otaševićeva, obeležio uspon Prve koja nudi koncept popularne, umesto prostačke zabave. U domen najvećeg iznenađenja spada promena koncepcije B 92.

- Ova televizija sve više naginje ka populističkoj zabavi što nije bio njen početni imidž. Ostale su emisije poput "Utiska nedelje" i "Insajdera", ali to više nije onaj stari B 92. A događaj koji je, pre svega, obeležio ovu godinu je smrt Aleksandra Tijanića. Otišao je čovek koji je znao da pravi televizije i koji je postavio stabilan program Javnog servisa što potvrđuje činjenica da je RTS nastavio sa istim radom nakon njegove smrti. Naši sagovornici su jednoglasni u oceni da je na svim programima bilo previše politike. Mnogo debatnih emisija koje liče jedna na drugu i isti gosti koji se sele iz studija u studio guše gledalište, smatra Otaševićeva.

- Novinari idu linijom manjeg otpora i umesto da komentarišu, analiziraju i istražuju događaje, pozivaju u studio ljude da se spore. To u prvi mah deluje demokratski, ali političari zloupotrebljavaju medijski prostor i emisije povremeno dobijaju estradni karakter. Sve naše televizije upale su u zamku političkog prežvakavanja. Da se u informativnom programu plasira neverovatna količina političkog marketinga, uveren je i Ilić.

- Dnevna politika je postala lajtmotiv koji se provlači kroz sve programe, a zapravo je zamena za nepostojeću društvenu akciju. Kod nas, ona je sinonim za nekulturu i nedostatak dijaloga. Dok od politike ne možemo da pobegnemo, dečjeg programa gotovo da nema, primećuje Subota.

- Najveći problem naših televizija je nedostatak programa za predškolce i osnovce. Mi na televiziji ne vidimo kako rastu naša deca, čime se bave, koja su njihova interesovanja i talenti. Kao da se čeka politička odluka da se deci vrate termini. Nedostatak dečjeg programa je hronična boljka naših televizija, slaže se i i Otaševićeva. Ponovno prikazivanje starih dobrih dečjih serija poput "Priča iz Nepričave", "Metle bez drške", "Babinog unučeta" dokazuje da kvalitet ne zastareva. Prošle godine imali smo "Kukuriku šou", ali to nije dovoljno za dečju populaciju. Osim dečjih emisija, godinu su obeležile i reprize serija Siniše Pavića "Bolji život", "Stižu dolari", "Bela lađa". Njihovu dugovečnost Pavić objašnjava činjenicom da one nose u sebi potencijal koji može da se dokazuje pred novim generacijama gledalaca.

- Po meni, ovu godinu su obeležile maestralno urađene ruske serije "Dostojevski" i "Braća Karamazovi" (RTS 2) i voleo bih da imamo kvalitetniji uvozni program, i sa Zapada i iz Rusije. Vredelo je gledati i dokumentarne serije na Javnom servisu "Kvadratura kruga" i "Beograd večiti grad". Šta mi je nedostajalo? Pa, kad mi nešto fali na televiziji, ja čitam - poručuje Pavić.

TOP 15 NAJGLEDANIJIH

UTAKMICA Hrvatska - Srbija (22. marta u Zagrebu), najgledaniji je program ove godine (do 11. decembra), prema podacima agencije "Nilsen". Svaki drugi gledalac koji je tog dana pratio TV program, gledao je ovaj fudbalski okršaj. Druga je serija "Na putu za Montevideo", a zanimljivo je da se na trećem i četvrtom mestu nalaze kviz "Slagalica" i Dnevnik 2 emitovani 3. februara. Očekivano, TV se najviše gleda u zimskom periodu (čak šest najgledanijih programa emitovano je u februaru).

Šou programi nisu se našli na listi 15 najgledanijih, ali postoji šansa da njihove finalne emisije dostignu veću gledanost. Upečatljivo je i da nijedna epizoda jesenje "Farme" nije uspela da se plasira među 15 najgledanijih programa, što bi moglo da se protumači zasićenošću publike rijaliti programima. Kad je reč o televizijama, RTS vodi sa šest najgledanijih programa.
1. Fudbal: Hrvatska - Srbija (Prva)
2. Serija "Na putu za Montevideo" (RTS 1)
3. Kviz "Slagalica" (RTS 1)
4. Dnevnik 2 (RTS 1)
5. Serija "Ravna gora" (RTS 1)
6. Farma - finale (Pink)
7. Serija "Šešir profesora Koste Vujića" (Prva)
8. Farma - izbacivanje (Pink)
9. Serija "Kako vreme prolazi" (Prva)
10. Serija "Led" (RTS 1)
11. Farma - nominacije (Pink)
12. Ja imam talenat - finale (RTS 1)
13. Serija "Sulejman Veličanstveni" (Prva)
14. Emisija "Sve za ljubav" (Pink)
15. Farma – useljenje (Pink)

Foto: Večernje novosti
Marija Dedić
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti