O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svađa u Kontroli leta zbog 13. plate
26. Decembar 2013. godine
I pored oštre reakcije potpredsednika Vlade, o bonusima u zajedničkoj Agenciji Srbije i Crne Gore ipak će sutra odlučivati njihova skupština.
Traži štednju: Branislav Grubačić, predsednik Nadzornog odbora Smatsa
O 13. plati u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore ne odlučuje ni vicepremijer Srbije ni premijer Crne Gore, već nadležni organi te institucije, kaže za “Blic” Lazo Maksimović, predstavnik Crne Gore i zamenik direktora u Smatsi.

S druge strane, predsednik Nadzornog odbora Branislav Grubačić za „Blic“ kaže da i zaposleni u ovoj instituciji moraju shvatiti u kakvoj zemlji žive. - Bilo bi neprimereno da mi delimo bonuse. Na to nas obavezuje politika zemlje, koja je nedavno donela mere štednje. Kad to zaposleni u Smatsi shvate, svima će biti lakše, zaključuje Grubačić.


Pošte Srbije već podelile bonuse
Na sednici Nadzornog odbora “Telekoma Srbija” održanoj juče nije prošla odluka o tome da se isplati 13. plata, saznaje “Blic”. Tome su se žestoko usprotivili sindikati. Kako saznajemo, u pobuni sindikata, prednjačio je Nezavisni sindikat Telekoma koji insistira na isplati 13. ličnog dohotka. Sindikati se pozivaju na odluku “Pošte Srbije” koja je još u decembru isplatila 13. lični dohodak svojim zaposlenima. Kako saznaje “Blic”, umesto tradicionalne povišice u “Poštama Srbije” isplaćeno je takozvano učešće u dobiti. Tako su zaposleni dobili 0,8 odsto godišnje plate iz dva dela. Prvi je isplaćen u junu, a drugi tokom decembra. 


Crnogorci upozoravaju da bi, u slučaju da se isplata 13. plate ne odobri, oni mogli da traže preispitivanje odnosa u Agenciji. - Odluke o ukidanju nagrade zaposlenima za uspešan rad su demagoške. Ukoliko se tako nešto desi, ne bi me začudilo da drugi osnivač Crna Gora u tom slučaju zatraži razjašnjenje situacije i odnosa - kaže Lazo Maksimović. On napominje da nikako ne treba zaboraviti činjenicu da se plate zaposlenih ne isplaćuju iz budžeta Srbije već iz budžeta Eurokontrola.

- Mi smo imali povećanje prihoda koji je odobren u Briselu za ovu godinu i, ukoliko to povećanje ne potrošimo, taj novac će biti vraćen Eurokontrolu, a ne u državne kase. Da postoji mehanizam da taj novac damo državi, to bi uradili, ali ne postoji - kaže zamenik direktora Smatse.

Pitanje 13. plate u Agenciji do sada praktično i nije postavljano, a zaposleni su više puta dobijali čak i 14. platu. Zbog donetih mera štednje Nadzorni odbor, u kome sede četiri predstavnika Vlade Srbije i jedan iz Crne Gore, u prošli petak prvi put je odbio da prihvati predlog o isplati godišnjih bonusa zaposlenima, a prema saznanjima “Blica”, “za” je bio samo crnogorski predstavnik.

Agencija za kontrolu letenja je u vlasništvu Srbije (92 odsto) i Crne Gore (osam odsto), ali ima svoj budžet.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je juče da bi bilo neodgovorno da javna preduzeća isplate 13. platu i zaobiđu preporuku Ministarstva da je ne isplaćuju i da će biti provereno da li su neka od njih već to učinila.

Izvor: Blic
Foto: Blic/Đ. Kojadinović
B. Anđelić/N. Latković
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti