O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jorgovanka Tabaković: Braniću nisku inflaciju i 2014. godine
31. Decembar 2013. godine
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će i naredne godine braniti nisku inflaciju ali da nije srećna što su dobri rezultati delom ostvareni po ceni koja se zove - niža kupovna moć građana.
Jorgovanka Tabaković
Ističući da su rezultati koje je NBS ostvarila važni, guvernerka je u intervjuu "Politici" rekla da je svesna da građani žive teško i da po svojim novčanicima ne mogu da osete pad inflacije.
 
"Međutim, Narodna banka nije jedina institucija od koje zavisi standard građana. Svi zavisimo od privredne aktivnosti, od toga zavise plate i kupovna moć građana", rekla je guvernerka, ističući da svi delovi sistema treba da funkcionišu skladno kako bi građani osetili boljitak.
 
Na pitanje da li priče o izborima odmažu u vođenju monetarno-kreditne politike i održanju ciljne stope inflacije kaže: "Od februara je počela piča o izborima, a mere monetarne politike ni u jednom trenutku nisu od toga zavišile".
 
Guvenerka je rekla da, prema najavama stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji i informacijama koje je dobila od ministra Krstića, očekuje da inicijalna pregovaračka Misija dođe u februaru, ne radi novca, jer su nam neto devizne rezerve na rekorno visokom nivou, već radi sklapanja aranžmana iz predostrožnosti.
 
Povodom tabloidizacije u Srbiji koja nije poštedela ni njenu ćerku, guvenerka je rekla da će tužiti tabloide zbog nedostatka odgovorosti za javnu reč i istinu.
 
"Najčešće se radi o naručenim 'medijskim ubistvima' koja su gotovo uvek motivisana interesima konkretnih pojedinaca. Naručioci ostaju neotkriveni, a ljudi gledaju kako se zlo isplati i ne kažnjava, pa se ugledaju".
 
Tabaković je pojasnila da će povodom nepravednog napada na njenu ćerku iskoristiti sva zakonska prava. "Moja deca svojim radom, skromnošću i načinom života nisu zaslužla da budu mete medijskih napda, neistinitih i inskonstruisanih, a preko njih u stvari, usmeenih na mene".
 
Upitana da li vidi svetlo na kraju tunela, ona je odgovorila pozitivno: "Da nisam optimista s razlogom se ne bih prihvatila posla u NBS koja je imala prilično teško nasleđe iz 2012"...

Izvor: Blic/Tanjug, Politika
Foto: Blic/A. Dimitrijević
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti