O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tabaković: Očekujem vraćanje poverenja u dinar
03. Januar 2014. godine
BEOGRAD –Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će inflacija i u 2014. godini ostati u granicama cilja - četiri plus-minus 1,5 odsto, ali i da će se vratiti poverenje u domaću valutu.
Tabaković je poručila da očekuje da će u 2014. godini dinar postati preovlađujuće sredstvo plaćanja i da neće biti „evroizovane privrede”, kao i da će se vratiti poverenje u sopstvenu valutu, kao što je, dodaje, vraćeno u NBS.

„Sve ćemo ucicniti da i 2014. godina bude uspešna, ali nećemo smatrati da je to potpuni uspeh ako naše rezultate ne osete građani u vidu nešto boljeg standarda”, rekla je Tabaković za B92.

Ona je ukazala da je to na svim institucijama koje bi trebalo da doprinesu fiskalnoj konsolidaciji, ali i dodala da vlada ide u dobrom pravcu.

„Verovali smo u njihove mere, mislim da je dobar signal to što međunarodne fiskalne institucije, pre svega MMF, ocenjuju budžet kao korak u dobrom pravcu u smislu precizne definicije zatečenog stanja, mogućnosti privrede, ali i hrabrosti da se uđe u strukturne reforme”, navela je Tabaković.

Ona je ponovila da eventualni izbori to niti mogu niti bi trebalo da ugroze.

Uspehom, kako je istakla, smatra pre svega to što su određeni pomaci napravljeni, a da nisu menjani ljudi, već ponašanje.

„Nasledila sam cilj, definisan 2009. godine, inflaciju četiri plus-minus 1,5 odsto, a zatekla inflaciju od 12,2 procenta. Ona je sada u granicama cilja, a nismo menjali ljude niti mere monetarne politike, ali smo menjali način kako se tom cilju pristupa i zato verujem da je moguće da svi koji su nadležni u svom delu posla menjajući ponašanje i verujući da je njihov doprinos presudan za uspeh možemo da promenimo mnogo toga”, poručila je Tabaković.

Guvernerka je rekla i da od najavljenog dolaska banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u 2014. godini očekuje pre svega niže kamate.

„Očekuejm da se desi ono što se nije desilo promenom strukture bankarskog sistema i dolaskom brojnih zvučnih imena u proteklih 10 godina - da konkurencija nije donela niže kamate. Očekujem da se pokrene taj trend”, navela je Tabaković.

Izvor: Politika/Tanjug
Foto: Politika
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti