O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Briselski sporazum podelio Kosovo"
09. Januar 2014. godine
Beograd -- Plan Martija Ahtisarija podsticao je izgradnju Kosova kao građanske države, dok je Briselski sporazum podelio Kosovo na srpski i albanski deo, kaže Ilir Deda.
Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politike i bivši savetnik kosovske predsednice kaže da je saradnja Ivice Dačića i Hašima Tačija rezultat sticaja okolnosti. "Oni nastoje da produže opstanak na vlasti, a EU i SAD da zatvore ovu priču. Ali, kao i sva rešenja na zapadnom Balkanu, i ovo je kratkoročno i polovično", kazao je Deda za Blic.

Na molbu da pojasni, šta znači podela Kosova, Deda je odgovorio da to znači "da će Srbima na Kosovu upravljati Beograd i Priština". 

"Uvedena je politička i institucionalna segregacija po nacionalnoj osnovi. I Beograd i Priština kratkotrajna rešenja sadržana u ovom sporazumu proglašavaju za 'istorijska', iako ne otvaraju mogućnost komunikacije među narodima, bez koje nema istinskog napretka", smatra on. 

Deda je dodao da očekuje korenite promene posle izbora u Srbiji i na Kosovu, ocenjujući da su poslednji lokalni izbori na Kosovu pokazali da se na kosovskoj političkoj sceni dešavaju duboke promene. "Postojeće klijentelističke partije...poražene su. Očekujem da će se talas ovih promena preliti i na parlamentarne izbore", rekao je on. 

Kada je reč o novoj vladi Srbije, kako je naveo, jasno je da će je formirati SNS. "Te dve nove vlade moraće, kao prvo, da sklope krovni sporazum i njime definišu međusobne odnose u uslovima u kojima se Srbija i Kosovo međusobno ne priznaju i pod kojima Srbija neće sprečavati uključenje Kosova u međunarodne institucije", smatra Ilir Deda.

Izvor: B92/Blic, Tanjug
Foto: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti