O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nova radna mesta za pravnike i ekonomiste
13. Januar 2014. godine
Prilika Da bi iskoristila oko 200 miliona evra iz fondova IPA, Srbija mora da realizuje projekte i zaposli stručnjake u oblasti planiranja, javnih nabavki, revizija, računovodstva, pravosuđa...
BEOGRAD - Prilika koju ne treba da ispustite.
Da bi Srbija mogla da koristi sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA), koja za svaku zemlju zapadnog Balkana i Tursku u periodu 2014-2020. iznose 11,6 milijardi, što je oko 200 miliona evra godišnje, potrebno je zaposliti obrazovani stručni kadar koji nam trenutno nedostaje!

Ovo je za Kurir istakao zamenik direktora i koordinator za fondove EU Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić, koji kaže da su nam neophodni stručnjaci za pozicije koje se odnose na upravljanje projektima.

Velika potražnja

- Kapaciteti kojima trenutno raspolažemo su minimalni u odnosu na projekte koji će se sprovoditi kroz program IPA 2013, čija realizacija će početi ove godine. Profil osobe koja bi radila na poslovima upravljanja projektima zavisi od određene oblasti i faze projektnog ciklusa. Minimalni uslovi su visoko obrazovanje, znanje engleskog jezika i određene godine radnog iskustva. 

U zavisnosti od konkretnog radnog mesta, biće neophodno da osoba poznaje poslove u vezi sa aktivnostima koje se odnose na pripremu i sprovođenje jednog projekta kao što su planiranje, javne nabavke, revizija, računovodstvo, zatim određena sektorska znanja iz pravosuđa ili oblasti životne sredine - rekao je Mirić.

Atraktivan i agrar

On dodaje da je prioritet osigurati kapacitete u onim resorima koji se bave reformom javne uprave, vladavinom prava, infrastrukturom, zapošljavanjem, obrazovanjem i poljoprivredom, a da odgovarajuća znanja moraju da imaju i lokalne samouprave i nevladin sektor.

- U ovom trenutku najviše potreba za zapošljavanjem stručnih ljudi ima u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zatim u Kancelariji za evropske integracije, u Ministarstvu finansija, ali i u drugim resornim ministarstvima - rekao je on.

Mirić: Minimalni uslovi visoko obrazovanje, znanje engleskog i godine radnog iskustva
 
 ČINJENICE
 Programi čija realizacija počinje od marta:

 - Izgradnja gasovoda Niš - Sofija
 - Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Raškoj
 - Čišćenje korita Dunava
 - Program razvoja 34 opštine južne i jugozapadne Srbije
 - Podrška obuci sudija preko Pravosudne akademije
 - Jačanje interne kontrole i sistema javnih nabavki 


Izvor: Kurir
Foto: Kurir/Shutterstock
Sanja Ilić
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti