O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EKONOMSKE SLOBODE: Nambija, pa mi na 95. mestu
15. Januar 2014. godine
Srbija je 37. zemlja od 43 zemlje u regionu Evrope i njen ukupni rezultat je ispod svetskog i regionalnog proseka. Hong Kong je 20. godinu zaredom proglašen za najslobodniju ekonomiju na svetu
BEOGRAD - Na 95. mestu svetske rang-liste po indeksu ekonomskih sloboda, Srbija se i dalje nalazi među ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama.

Na tradicionalnoj listi fondacije Heritidž (Heritage) i poslovnog dnevnika Vol strit džornal (Wall Street Journal), indeks ekonomskih sloboda Srbije je u odnosu na prethodnu godinu porastao je za 0,8 poena, ali sa ukupnim rezultatom 59,4 i dalje se nalazi u zoni 61 zemlje (od 91. do 151. mesta) koje se ocenjuju kao ekonomski uglavnom neslobodne.

Srbija je 37. zemlja od 43 zemlje u regionu Evrope i njen ukupni rezultat je ispod svetskog i regionalnog proseka.

"Za Srbiju je rezultat iz indeksa 2014. najbolji koji je ikada ubeležila, ali uprkos napretku u određenim oblastima, zemlja i dalje kasni u promociji i primeni vladavine prava. Implementacija dubljih institucionalnih reformi je i dalje od ključne važnosti", navodi se na sajtu Heritidž fondacije.

Od posmatranih 10 parametara, Srbija je napredovala u domenu investicionih, poslovnih i monetarnih sloboda. Najveći skok je napravljen u oblasti investicionih sloboda - 35 poena.

Bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu nije napravljen zbog slabije kontrole javne potrošnje, slabljenja fiskalnih, poslovnih, trgovinskih i radničkih sloboda.

U odnosu na zemlje bivše SFRJ, Srbija je jedino bolja na ovoj listi od Bosne i Hercegovine, koja je na 101. mestu. Najbolje rangirana je Makedonija (43), sledi Crna Gora (68), Slovenija (74), a zatim Hrvatska na 87. mestu, koja je jedina od zemalja regiona pogoršala svoj indeks sloboda u odnosu na prošlu godinu.

Najslobodnije zemlje na svetu u ekonomskom smislu su, i to ovim redom: Hongkong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zeland, Kanada, Čile i Mauricijus. Hong Kong je 20. godinu zaredom proglašen za najslobodniju ekonomiju na svetu.

Sudeći po toj listi, ovaj kineski finansijski centar je i dalje jedan od najpovoljnijih destinacija za poslovanje, međutim, još uvek postoji zabrinutost da bi populističke mere kineske vlade i visok nivo korupcije mogli ugroziti reputaciju Hong Konga, prenosi Frans pres.

Za ekonomske slobode, Hong Kong je dobio ocenu od 90,1 poena od maksimalnih 100, što je druga najviša ocena za taj finansijski centar otkako je 1995. godine pokrenuto sastavljanje ove liste.

Od zapadnoevropskih zemalja, najbolje rangirana - na devetom mestu - je Irska, koja je nedavno konsolidovala svoj finansijski sistem, dok je Nemačka tek na 18. mestu.

Na začelju liste od 178 zemalja su Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Severna Koreja.

Izvor: Kurir
Foto: Kurir
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti