O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Veći račun i za januar
20. Januar 2014. godine
Posle gorkog iskustva sa decembarskim računima, građani moraju da računaju i na skuplju struju.
Nakon odluke Vlade da poveća naknadu za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, računi će ponovo biti veći. Sredinom meseca doneta je odluka da se ova naknada udvostruči. Tačnije, da se umesto 4,4 pare po kilovatu, koliko je iznosila u prošloj godini, sada plaća 8,1 para po kilovat-satu.

Slaba je uteha što će na novom računu ova stavka biti posebno istaknuta. Mesečni iznos te naknade plaćaju svi potrošači električne energije u Srbiji, a obračunava se tako što se visina naknade pomnoži sa brojem potrošenih kilovat-sati.

Malo ko veruju da će novi izgled računa za utrošenu struju doneti i tačnije obračune. Kivni zbog drastično uvećanih računa koji su stigli za decembar, građani poručuju - štampajte račune i na toalet-papiru, samo nam nemojte više otimati novac.

Veća cena kilovata čeka nas već uz naredni račun, za januar 2014. godine. To je poslednji mesec u kome će “EPS snabdevanje” slati stare obrasce za plaćanje. Sa februarskim obračunom, dobićemo nove uplatnice za koje je EPS dobio saglasnost Ministarstva energetike. Iz Ministarstva najavljuju da je ovo tek prvi korak i da u toku godine možemo računati na dodatne promene obračuna utrošene električne energije.

 Platite, pa čekajte povraćaj
 Kako je potvrđeno “Blicu”, Ministarstvo energetike i Agencija za energetiku u naredne dve nedelje obavestiće  javnost da li je tačna ocena “EPS snabdevanja” da u obračunu za decembar nije bilo sistemskih  grešaka.
 Preporuka je da se, u svakom slučaju, decembarski račun plati, jer će, kako je najavila ministarka energetike  Zorana Mihajlović, ukoliko se dokaže da je bilo grešaka, novac biti vraćen. Ili preciznije, taj novac će biti prenet  za obračun utrošene struje za naredni mesec.
 Slična je situacija i sa računima za gas. Veliki broj građana se žali  da su im obračunati iznosi za 50 do 100 veći  nego u novembru, pa se očekuje vanredna kontrola kvaliteta gasa.
 
Izvor: Blic
Foto: Blic
Zorica Lazarević
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti