O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ružić: Nemam nameru da podnesem ostavku zbog izjava o Đuriću...
23. Januar 2014. godine
Ministar za evropske integracije izjavio je večeras da nema nameru da podnosi ostavku na ministarsko mesto zbog izjave koju je dao nakon hapšenja predsednika FK Partizan
Branko Ružić
BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Branko Ružić izjavio je večeras da nema nameru da podnosi ostavku na ministarsko mesto zbog izjave koju je dao nakon hapšenja predsednika FK Partizan i vlasnika Zekstre Dragana Đurića, za kojeg je rekao da je njegov prijatelj i da veruje da će dokazati svoju nevinost. 

Komentarišući poruku prvog potpredsednika Aleksandra Vučića koji ga je tim povodom kritikovao, Ružić je u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine rekao da je povodom njegove izjave bilo dosta medijskog spinovanja. 

On je međutim podsetio da postoji procedura po kojoj može da se pokrene inicijativa za njegovu smenu.

"Ja sam član Vlade i način na koji sam izabran definisan je Poslovnikom. Sigurno znam da ostavku neću podneti, ali može da se podnese inicijativa za opoziv ministra", rekao je Ružić koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS-a.

On nije želeo da se direktno izjasni povodom Vučićeve kritike u pogledu toga ko ne treba da sedi Vladi, navodeći da je Srbija demokratsko društvo u kojem svi imaju pravo na iznošenje stava, uveren da njegova izjava o prijateljstvu sa Đurićem nije pokvarila odnose u Vladi, ni na relaciji SNS - SPS kao ključnih partnera u koaliciji.

"Od svega što se pojavilo u medijima jedino je tačno da je Dragan Đurić moj prijatelj i da sam rekao da verujem da će uspeti da dokaže svoju nevinost kao i da nemam nameru da se mešam u posao pravosuđa. Verujem u državu u kojoj imamo vladavinu prava, a koja podrazumeva i prezumpciju nevinosti", rekao je Ružić, dodajući da je prilikom davanja te izjave odgovarao na pitanje novinara vezano za funkcionisanje fudbalskog kluba, ali da je "kasnije sve ispinovano".

On smatra da se jedino vrednuje koliko je učinjeno u njegovom resoru vezanom za rezultate u procesu evrointegracija.

Ako govorimo o evropskim integracijama, onda moramo da govorimo o onome što se vrednuje u Evropi. To je i vladavina prava, umesto spinovanja koje imamo zarad kratkotrajnog političkog profita, ocenio je Ružić.
"Hajde da svi političari koji pričaju o poslovnim ljudima, tajkunima, biznismenima, da kažu da li ih poznaju ili ne. I da naši pravosudni organi utvrde ko je i koga finansirao u preteklih pet do deset godina. Da vidimo da li će se tu naći moje ime. Demagogija ne donosi dugoročnu korist", istakao je Ružić.

On je rekao da se i lično, kao i njegova stranka, zalaže za borbu protiv organizovanog kriminala, navodeći da je "premijer Dačić postao žrtva te borbe", što se, kako je dodao, pokazalo kad su ga pre godinu dana povezivali sa kriminalcima.

Ružić je naveo da je SPS u toj borbi zajedno sa SNS i njenim liderom Vučićem, koji je, prema njegovim rečima, doprineo da se taj proces intenzivira.

Ružić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim početkom pristupnih pregovora sa EU, ocenivši da je to "velika pobeda svih građana Srbije, ove Vlade i nekih ranijih političkih elita koje su tome težile, ali nisu uspevale zbog manjka kapaciteta ili vizije".

On je naveo da mu nije poznato da li će u martu biti vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, navodeći da bi to najverovatnije moglo biti opredeljeno na skupštini SNS zakazanoj za 25. januar i ponovio stav SPS o izborima.
"Mi od izbora ne bežimo, ali smatramo da to nije dobro za građane Srbije u ovom trenutku. .. Jer, pitanje je da li će biti dovoljno motivacije za učešće na skrininzima dok imamo izbornu kampanju u zemlji", naveo je Ružić.

Draganu Đuriću određen je pritvor nakon saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal 13. januara u vezi sa privatizacijom Veterinarskog zavoda Zemun. 

Veterinarski zavod je privatizovan 2005. godine kada ga je kupila kompanija "Zekstra". To je jedna od 24 sporne privatizacije koje je kao takve označio Savet za borbu protiv korupcije.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug
Foto: Večernje novosti
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti