O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Imali smo preča posla od izbora
04. Februar 2014. godine
Socijalistička partija Srbije je bila posvećena prioritetima na kojima je formirana vlada – pregovori sa EU, Kosovo i reforme, a izbori nisu bili među njima i mislim da smo imali preča posla, ali kada su već raspisani, svaka priča o tome da li su potrebni postaje izlišna, rekao je u intervjuu za Danas premijer Ivica Dačić.
Lider SPS kaže da mu nije žao što je svega godinu i po bio premijer, jer je i za tako kratko vreme uspeo da vrati međunarodni ugled Srbiji, da preseče kosovski Gordijev čvor, otpočne pregovore sa EU, dovede "Južni tok“ i postane kandidat za Nobela.
 
Ne želeći da ulazi u razloge za raspisivanje izbora, Dačić je istakao da je u Srbiji postalo opšte mesto da čim nešto uradite, svi žele da vam vide leđa.
 
"To je, valjda, zato da ih ne bi podsećali na sopstvenu neuspešnost. Što su rezultati bili veći, to je i pritisak da se zaustavimo rastao, pa su izbori raspisani samo šest-sedam dana posle najvećeg uspeha koji je Srbija postigla u novijoj istoriji - početka pregovora o pristupanju EU", kazao je Dačić.
 
Prema njegovim rečima, izbori ne mogu da ponište činjenicu da je on bio premijer kome su "uručeni ključevi vrata Evrope".
 
Dačić je rekao da ne veruje da je na raspisivanje izbora uticala izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga neko prisluškuje, dodavši da je o izborima postignut konsenzus u Vladi i da ih ne bi bilo, bar ne u martu, da se on s tim nije složio.
 
Komentarišući prognoze da se pobednik izbora zna i da preostaje samo borba za drugo mesto, Dačić je kazao da nikada nije imao svoje novinare i analitičare, već samo rezultate sa kojima izlazi pred građane.
 
"Od njih očekujem glasove, a većina ostalih mogu slobodno da idu sa svojim novinarima i analitičarima, jer ništa drugo i nemaju", istakao je Dačić.
 
Lider SPS je demantovao spekulacije da se već dogovorio sa Srpskom naprednosm strankom o novoj koaliciji i naglasio da je dogovoreno samo da se ide na izbore, a sve ostalo je puka mašta, jer su u obe partije svesni da se dogovori prave kada se saberu glasovi.
 
Prema Dačićevim rečima, pravo pitanje nije kakav je koalicioni kapacitet SPS, već kakav je koalicioni kapacitet ostalih.
 
"SPS je očigledno postao stranka bez koje se ne može, a svi ostali neka sami razmišljaju o tome", naglasio je Dačić.
 
Na pitanje da li mu smeta što je za Nobelovu nagradu predložen zajedno sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Dačić je rekao da mu nije smetalo da s njim ratuje, a ne smeta mu ni da s njim razgovara o neophodnom miru.
 
"Nemam nameru da se pravdam zbog nečega što je uspeh ove države. Uostalom, zar i taj Nobel nije deo onog civilizacijskog napretka koji nam je potreban i zar nam svima nije potrebno da to naše okruženje, pa i Tačija, prestanemo da doživljavamo kao zmije, ale i aždaje, već kao ljude sa kojima treba da razgovaramo", upitao je Dačić.

Izvor: Blic/FoNet
Foto: Blic/N. Marković
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti