O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Studenti poručuju: Ne pominjite nas u kampanji
11. Februar 2014. godine
Studentska konferencija uputila javno pismo političarima: Funkcioneri se bore za sebe, za akademce ništa ne čine
Studentska konferencija uputila javno pismo političarima
KORISTIMO naše pravo da iskažemo nezadovoljstvo i pozovemo vas na odgovornost zbog vođenja politike u kojoj je sve manje akademskog i diplomatskog govora, a sve više neodmerenih izjava i otvorenih predrasuda. Svakodnevno posmatrajući stanje u kom se nalaze mladi u Srbiji, njihovu nemogućnost da se obrazuju i zaposle, da sebi obezbede egzistenciju i da zasnuju porodičan život, shvatili smo da nam za takvu budućnost odavno nije pružena mogućnost, navode akademci u otvorenom pismu Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), tela koje okuplja sve akademce privatnih i državnih fakulteta. Studenti se obraćaju političarima, za koje kažu da su „Srbiji naneli daleko više štete nego koristi“.


Oni ukazuju i na „muk u akademskoj i intelektualnoj zajednici“. Podsećaju da živimo u društvu u kom je prestiž biti starleta, a bezvredno završiti fakultet, da ne postoji sistem vrednosti i da je recept za uspeh biti nemoralan, nečastan i neobrazovan.

- Izborna kampanja je u toku, ali želimo da ostanemo apolitični. Nismo se obratili nijednoj stranci, nijednom državnom funkcioneru, već smo napisali otvoreno pismo javnosti. Ne želimo da budemo predmet kampanje, jer se ionako bore samo za sebe, pa ne treba ni da nas pominju. Za studente nisu ništa uradili - naglašava za „Novosti“ Danilo Jeremić, predsednik SKONUS-a. - Na ovo pismo odlučili smo se zbog brojnih studentskih problema i ogromne nezaposlenosti mladih.

Na listi zamerki društvu u kom živimo je i to što pasoš postaje prioritet a diploma alternativa, što je cilj „stvoriti što više partijskih botova, a ne kvalitetnih, obrazovanih, mladih ljudi“.

- Zar je moguće da nam lekari i stomatolozi čekaju na posao šest godina? Zar je moguće da smo kao društvo toliko potonuli, kad je ideja da nam testovi za malu maturu budu proglašeni službenom tajnom? Da li je dovoljno sat vremena sramote, da ceo život budeš doktor nauka - pitaju akademci.

PITANjA PROFESORIMA

ZAŠTO profesori ćute, čega se plaše i koga? Ko ima, poštovani profesori, više kompetentnosti, znanja i iskustva od vas? Zašto ste dozvolili da neškolovani i neobrazovani donose odluke u vaše ime? Postoji li iko pozvaniji da vodi ovo društvo od akademske zajednice? Šta se to dogodilo, pa smo kao mladi ljudi koji nose breme budućnosti i odgovornosti ove zemlje ostali bez vaše podrške? Kako je moguće da kod vas polažemo, a kao društvo konstantno padamo? - neka su od pitanja koja su studenti postavili profesorima.

Foto: Večernje novosti
I. M.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti