O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NS: Operaciju katarakte zakazuju za 2017
12. Februar 2014. godine
Lista čekanja na operaciju katarakte najduža u KC Vojvodine. Operacije zakazuju za 2017. Do operacionih sala stigli pacijenti, upisani 2010.
ZA operaciju katarakte u Kliničkom centru Vojvodine na listi čekanja nalazi se više od 4.500 pacijenata, a razlog je procedura nabavke sočiva potrebnih za operaciju. Klinički centar može da obavi od 1.200 do 1.400 operacija godišnje, a prošle godine operisano je samo 850 pacijenata.
 
Na listi čekanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje evidentirano je 4.557 pacijenata za operaciju katarakte, bolesti zamućenja sočiva u oku, koja se javlja najčešće posle 65. godine. Trećina njih čeka na drugu operaciju. Do operacionih sala stigli su pacijenti koji su zakazali intervenciju 2010. godine. Poslednji pacijent koji je krajem januara u Kliničkom centru Vojvodine zakazao operaciju, na zahvat će čekati do 28. juna 2017. godine.

Problem je, kako kažu u KCV, što nema dovoljno sočiva. Prema rečima Ivana Levakova, pomoćnika direktora KCV za zdravstvo, prošle godine obavljeno je samo 850 operacija, iako su kapaciteti bezmalo duplo veći.

- Klinički centar može da obavi od 1.200 do 1.400 operacija godišnje, a prošle godine operisano je znatno manje jer je RFZO obezbedio samo 580 sočiva, a ostatak smo nabavili mi - objasnio je Levakov i dodao da ove godine Klinički centar neće moći da nabavlja dodatna sočiva, jer je javna nabavka centralizovana.

- Problemi sa snabdevanjem sočivima počeli su pre tri godine, od kad je RFZO počeo da raspisuje centralne javne nabavke za kupovinu sočiva. Pacijenti su do tada dolazili na red za manje od godinu dana - rekao je Levakov i naglasio da još nisu dobili informaciju koliko je sočiva RFZO opredelio za 2014. godinu.

Zbog toga se lista stalno proširuje, a lekari se trude da prioritet daju hitnim slučajevima, među njima nisu pacijenti kojima je već operisano jedno oko.

U privatnim ordinacijama, međutim, nema čekanja, već se cela procedura završava za pet do sedam dana, a operacija jednog oka košta oko 100.000 dinara.

Osim na operaciju katarakte, najduže se čeka na preglede magnetnom rezonancom i CT aparatom (oko 1.000 pacijenata), na operaciju kuka (400 pacijenata) i operaciju kolena (500 pacijenata).

RFZO TUŽI LEVAKOVA

REPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da je blagovremeno obezbedio ugovorene količine intraokularnih sočiva, neophodnih za operaciju katarakte, ali da ona nisu utrošena prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine.

RFZO je najavio da će tužiti pomoćnika direktora KCV Ivana Levakova, zbog lažnih optužbi, iznetih u medijima protiv RFZO.

- Pokušavajući da nađe opravdanje za neopravdano dugu listu čekanja za operaciju katarakte u KCV, Levakov je izneo brojne neistine, obmanjujući javnost i pacijente i navodeći da za ovu ustanovu navodno RFZO nije obezbedio dovoljan broj intraokularnih sočiva. Istina je, međutim, potpuno suprotna - saopštio je RFZO.

Foto: Večernje novosti
I. Brcan
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti