O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Izbori ne usporavaju EU integracije, iduće nedelje o prosvet...
16. Februar 2014. godine
Izbori ne usporavaju evrointegracije, ali reforme koje Evropa očekuje traže brzo formiranje institucija posle izbora, izjavila je danas šefica pregovačkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević
Tanja Miščević
BEOGRAD- Izbori ne usporavaju evrointegracije, ali reforme koje Evropa očekuje traže brzo formiranje institucija posle izbora, izjavila je danas šefica pregovačkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević i najavila da se sledeće nedelje otvaraju razgovori o prosveti i kulturi

Miščevićeva je navela da nije pomerena agenda 50 skinininga i analitičkih pregleda planiranih za ovu godinu, bez obzira na vanredne parlamentarne izbore 16. marta u Srbiji.

"Od tada do danas imali smo četiri vrlo važna analitička pregleda, od slobode kretanja radne snage, slobode pružanja usluga, međusobnog priznavanja kvalifikacija do pitanja kao što je bezbednost hrane i socijalna politika i zapošljvanje", rekla je Miščevićeva za RTS.
 
Politička odluka Vlade i mišljenje skupštine Srbije biće potrebno kada budu otvarana poglavlja, a prema Plaformi EU najmanje tri poglavlja mogu biti otvorena u prvoj godini pregovaranju (2014) - 23. i 24. poglavlje skupno nazvana vladavina prava i 35. poglavlje kao instrument monitoringa dijaloga Beogradi Prištine, ali i još neka od poglavlja koja su suštinski važna, dodala je.

Miščevićeva je ocenila da proces evrointegracija nije usporen ni zbog toga što je Vlada u tehničkom mandatu.

"U ranoj smo fazi pregovačkog procesa i da smo mogli da planiramo, najbolje je vreme bilo da se raspišu izbori", navela je ona i objasnila da pre svega zato što smo u fazi kada političke odluke nisu nužne da se upoznamo sa pravom EU a politička odluka Vlade biće potrebna kada počnemo da otvaramo prva poglavlja.

Prema njenim rečima, kada novi saziv skupštine bude ponovo konstituisan, biće tu velika grupa zakona, novih, ali i onih koji već čekaju da parlament raspravlja o njima, kao na primer zakoni o medijima, radu i stečaju.

"Skupština će imati veoma veliku političku ulogu, a Vlada neće moći tek tako da predloži pregovaračku platformu za svako od poglavlja a da se ne konsultuje sa Skupštinom", naglašava Miščević i dodala da su reforme "suštinski argument, razlog i instrument za proces evropskih integracija".

Ona je upozorila da nov saziv skupštine, ne samo nova vlada, moraju brzo da počnu sa radom posle izbora.

Miščevićeva je primetila da je Srbija krenula u pregovorački proces sa EU u najgorem i najmanje povoljnom momentu od bilo koje države što je "izazov" i da treba da nas natera da "budemo bar tri puta pamentniji".

Ona je podsetila da predstoje i izbori za Evropski parlament kao i promena ključnih igrača - onih koji vode u ovom momentu pregovore sa Srbijom što može da utiče na tempo samih pregovora i ulazak u suštinske procese pregovaranja.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug
Foto: Večernje novosti
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti