O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dejanović: U stabilnoj državi stabilno zdravstvo
22. Februar 2014. godine
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović (SPS) ocenila je večeras da zdravstvo deli sudbinu zemlje i da je, kada je nezaposlenost tako visoka, investicija u toj oblasti prosto iluzija.
U emisiji "Odluka 2014." na TV B92, upitana šta misli u vezi sa rezultatima ankete, prema kojoj svega 3,1 odsto građana navodi važnost rešavanja problema u oblasti zdravstva kao jedan od prioriteta, ona je naglasila da je neophodno popraviti kompletno stanje u zemlji, pre svega u ekonomiji.
Slavica Đukić Dejanović
Potreban je, kako je rekla, veći stepen zaposlenosti, jer zaposleni uplaćuju za zdravstvo, koje je skupo.

Đukić Dejanović je istakla da zdravstvo, kao segment, predstavlja "vreo krompir u vladi", jer kod zemlje koja je u tranziciji, koja ima sve probleme, zdravstvena politika mora biti uklopljena u opštu, mora deliti sudbinu pre svega ekonomije.
Zdravstvo, kako je istakla, najlakša je meta za kritikovanje.

Komentarišući istraživanje na nivou Evrope, u kojem je Srbija loše rangirana, Đukić Dejanović je kazala da smo suštinski posebno loši tamo gde je bilo potrebno uložiti u opremu, ali smo u mnogim parametrima jako dobri.
S tim u vezi je pomenula da je stopa suicida opala, i da je zaustavljen rast malignih bolesti.

Takođe je navela da Ministarstvo ima posebnu službu koja se bavi nadzorom i koja je prošle godine imala 9.500 nadzora od strane svojih inspektora, koji su izrekli 1.500 mera, i podneli osam krivicncih prijava.

"Svakodnevno se bavimo uočavanjem šta ne valja i šta treba da se menja", poručila je ona, dodajući da u Srbiji imamo izvanredan kadar, možda i najkvalitetniji u svetu, ali organizacija mora btii bolja.

Zdravstveni sistem čine zdravstveni radnici i građani, te svako od nas ima jedan stepen moći da ga učini boljim, poručila je Đukić Dejanović.
Vezano za liste čekanja u zdravstvu ona je kazala da su one nastale dok je na vlasti bila nadležna Demokratska stranka (DS).

"Zatekli smo haos. Već ćemo u aprilu videti šta se uradilo u januaru, imaćemo prvu evaluaciju izmene liste čekanja. Zzivotno ugroženi pacijenti ne idu na listu čekanja“, objasnila je Đukić Dejanović, ukazujući da će biti potrošeno 22 miliona dolara za aparate za zračenje - linearnih akceleratora, koje ćemo dobiti ove godine.

Govoreći o prioritetima, ona je kazala da je potrebno uvesti volontereske specijalizacije koje će ući u radni staž, bolja organizacija, veći stepen odgovornosti, sve u svrhu da pacijenti budu zadovoljniji.

Istovremeno, prema njenim rečima, treba poraditi na prevenciji, to jest podizanju svesti kod građana o zdravlju.
Zlatibor Lončar
Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar (SNS) naglasio je da građani razmišljaju o zdravstvu tek kada imaju problem.

On je ukazao da je Urgentni centar u proteklom periodu uložio u opremu, uslove rada, uveo nove tehnologije i metode lečenja, navodeći kao primer pre svega transplantaciju, dodajući da je to sve učinjeno bez spektakularnih akcija i tendera, uz donacije.

Država, kako je objasnjio, ne može da pomogne više nego što sami možete i hoćete.

Država je tu da vas isprati i ne spečava u tome što želite, podvukao je Lončar, dodajući da je primer Urgentnog centra dokazao da je moguće učiniti ono što se želi.

On je istakao da ima novca u fondu, ali da ga treba raspodeliti, i da mora da se zna koliko šta košta u srpskom zdravstvu.

"Ne treba nikom ništa da se naplati, ali pacijent kada izlazi iz bolnice treba da dobije koliko je koštao državu", naglasio je Lončar.

Kada je reč o direktorima zdravstvenih institucija, on je poručio da zdravstvo nije biznis i da mora da postoji odgovornost.

Lončar je, u vezi sa potrebom za uspostavljanjem humanitarnog fonda, kojim bi se pomagalo obolelima za njihovo lečenje, rekao da preuzima na sebe da u najskorijem roku napravi taj fond, koji će biti državni.
Dušan Milisavljević
Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević (DS) istakao je da ne smemo da dozvolimo da lečenje jednog deteta zavisi od pokretanja priče u medijima, i da na pritisak Minisatrstvo ili Fond reaguju.

U Srbiji, prema njegovim rečima, liste čekanja u zdravstvu su postale moda.
Milisavljević je zatražio reformu sistema zdravstvenog osiguranja i uvođenje jedinstvenog humanitarnog fonda.

Srđan Pešić (LDP) je naveo da u zdravstvu niko nije zadovoljan, od pacijenata do lekara.

On je istakao da je najveći problem u zdravstvu organizacija, a ne toliko novac.
"Građani Srbije vrlo skupo plaćaju zdravstvene usluge, lekari nisu zadovoljni platama i moraju da rade privatno, time smo na ivici korupcije", naglasio je Pešić.

On je istakao da je hitno potrebna reforma sistema zdravstvenog osiguranja i da se izbaci politika iz nivoa odlučivanja o zdravstvu.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti