O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mandat donosi milion dinara
26. Februar 2014. godine
Ulazak u parlament strankama obezbeđuje siguran izvor prihoda iz državne kase. Koliko para će stizati zavisi od toga da li poslanici nastupaju kao „solist” ili deo saveza
SAMO jedno osvojeno mesto u parlamentu partiji mesečno može da donese prihod od 350.000 do milion dinara. Koliko će se slivati na stranački konto najviše zavisi od toga u kom aranžmanu nastupaju - kao „solisti“ ili deo saveza.
 
Otkad je promenjena formula za obračun, Ministarstvo finansija sledovanje obračunava za celu listu, bez obzira na to koliko je na njoj partija ili udruženja. A iznos za svakog člana saveza zavisi od dogovora partnera i procenata određenih koalicionim sporazumom.

Upravo zato partije s jednim poslanikom sada imaju uplate koje se razlikuju i po tri puta. Uz to, nova računica kao osnovicu za obračun uvela je i broj osvojenih glasova, a ne samo mandata. A, da bi se sprečilo da najveći „skinu sav kajmak“, više se „boduju“ glasovi do pet odsto, nego oni koji se preliju preko cenzusa.

- To pogoduje strankama koje su oko cenzusa, ali i partijama nacionalnih manjina. Teoretski, najviše bi vredeli glasovi stranke koja bi u parlament ušla s tačno pet odsto - objašnjava Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija.

U ovom trenutku čak 25 partija, koje imaju svoje predstavnike, svakog meseca podele više od 100 miliona dinara, a oko 1,2 milijarde dinara namenjeno je za finansiranje redovnog rada stranaka u ovoj godini.

Foto: Večernje novosti
D. M. S.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti