O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mladi u Srbiji piju duplo više od vršnjaka u Evropi
07. Mart 2014. godine
Mladi u Srbiji piju duplo više od vršnjaka u Evropi, a prvo pijanstvo najčešće dožive u petnestoj godini, pokazalo je istraživanje beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.
"Kako istraživanja pokazuju, mladi najčešće prvo piće popiju u 13, dok prvo pijanstvo dožive sa 15 godina. Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol", kazao je direktor specijalne bolnice Aleksandar Vujošević. 

On je napomenuo i da se upravo iz te grupe regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina."Pogrešni kulturoloski obrasci predstavljaju posebno veliki problem – čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih posluzili upravo roditelji ili neko iz blize porodice. Mladi u Srbiji piju dvostruko vise nego njihovi vrsnjaci u Evropi", upozorio je Vujošević. 

Prema sprovedenim istraživanjima učenika u srednjim školama: 89,1 odsto njih je probalo jedno ili više alkoholnih pića, 36,7 odsto mladića i 14,4 odsto devojaka redovno piju alkohol, a 42,2 odsto učenika se bar jednom napilo. 

U prilog tome da je sve više mladih kod kojih opijanje postaje problem govori i istraživanje koje su sprovele Marija Jovanović, Marija Milovanovic i Lidija Bukvić, studentkinje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu na uzorku od 473 studenta Beogradskog univerziteta. 

Istraživanje je pokazalo da studenti u velikoj meri koriste alkohol kao oslonac u stresnim situacijama. Pri tome, osobe muškog pola prednjače u opijanju. Primetan je pozitivan stav studenata prema alkoholu, kao i sve veći broj devojaka koje piju. Takođe, javlja se i stav u društvu da se isključuju, čak i osuđuju, osobe koje uopšte ne piju. 

Izvor: Vesti Online/Beta
Foto: Vesti Online/hypnothai.wordpress.com 
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti