O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zastupnici Srbije počinju izlaganje o tužbi Hrvatske
10. Mart 2014. godine
Zastupnici Srbije počeće pred Međunarodnim sudom pravde izlaganje o hrvatskoj tužbi za genocid, a tokom ove sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente za kontratužbu da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.
Zastupnici Hrvatske okončali su 7. marta iznošenje argumenata u prilog optužbi za genocid protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, JNA i paravojne snage pod njihovom kontrolom, 1991-95, pokušale da unište Hrvate na teritorijama Hrvatske predviđenim da uđu u "Veliku Srbiju".
U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.

Glavni zastupnik Srbije Saša Obradović ocenio je da su "tanki" i "slabi" dokazi koje je Hrvatska izložila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za optužbu protiv Srbije za genocid tokom rata 1991.

Na početku usmene rasprave pred MSP-om u ponedeljak, šefica pravnog tima Hrvatske Vesna Crnić - Grotić, pored ostalog navela je da Hrvatska nije, iako je želela da o tome pregovara, odustala od tužbe protiv Srbije jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina.

U tom kontekstu je navela da je u nedavnim intervjuima predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao genocid u Srebrenici, uprkos presudi tog suda, koji je utvrdio da se taj genocid dogodio (ali nije Srbiju oglasio odgovornom).

Izvor: Blic
Foto; Blic
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti