O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nikolić: Ne nameravam da podnesem ostavku
12. Mart 2014. godine
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras, povodom izjave lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da su Srbiji potrebni i predsednički izbori, da nema nameru da podnese ostavku.

On je, u emisiji "Upitnik" RTS-a, ocenio da je Dačić kada je to izjavio bio "malo neozbiljan ili iritiran".

Nikolić je podsetio da je raspustio Narodnu Skupštinu kada je Dačić kao premijer rekao da nije zadovoljan svojim radom, te dodao da je od njega zavisilo hoće li biti vanrednih izbora.

U slučaju predsednika, podsteio je Nikolić, raspisivanje izbora zavisi od samog predsednika i njegovog ponašanja. Naime, Skupština treba najpre da proceni da li je povredio Ustav, pa to mora da potvrdi Ustavni sud jer je on poslednja instanca, ukazao je on.

- Ja nisam povredio Ustav i smatram da odlično vršim svoju funkciju - naveo je Nikolić dodajući da izuzev kritika na njegov izgled niko ne može imati primedbu na to kako obavlja dužnost.

On je ukazao da širom sveta predstavlja Srbiju, ideje koje vlada zastupa, i vraća se sa saznanjem da nas izuzetno cene, što je dokaz šta je Srbija uradila u protekle dve i po godine.

Nikolić je podvukao da postoji utvrđeni sistem po kojem treba ići na izbore, a to je da se predsednici biraju svakih pet godina, a skupština četiri.

- Po ugledu na prethodnike trebalo bi neprestano da budem u medijima, da vodim stranku, razgovaram o postavljenjima - rekao je Nikolić dodajući da se "po predsedniku poznaje država".

On je takođe poručio da želi da na prevremenim parlamentarnim izborima pobede ideje i Srbija o kojoj mašta od početka bavljenjem politikom. Nikolić je istakao da je njegova procena da su se stekli uslovi za to, da je narod željan prava, pravde i novih radnih mesta.

On je stavio do znanja da očekuje da će najjača snaga posle izbora biti Srpska napredna stranka, rekavši da će sebi postaviti pitanje da li je dostojan predsednik ako ne može da predvidi situaciju.

- Na izborima dosta toga je jasno - rekao je on i naglasio da očekuje da će "sve što govore stranke" biti ostvareno posle izbora.

- Da sam birač ja bih imao lak posao na ovim izborima. Poznajem ljude koji će voditi Srbiju posle izbora, sa mnogima sam politički odrastao, a neki su pored mene politički odrasli - rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma. On je ukazao da je pre četiri meseca nagovestio Evropskoj uniji pitanje formiranje takozvane vojske Kosova.

- Oni su mi odgovorili da se radi o kosovskim odbrambenim snagama, i ja sam pitao od koga se brane. Takođe sam rekao da, ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu - upitao je Nikolić.

On je kazao da će biti neophodan novi aneks Briselskog sporazuma, naglasivši da će to biti tema daljih razgovora i da je suština da Srbi na severu dobiju svoju vojsku, ako već Priština pravi svoju.

Takođe je naglasio da postoje jasne garancije da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dve ili tri godine, nikada neće kročiti na sever Kosova.

Nikolić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da se priprema da tu suštinsku autonomiju KiM reguliše zakonom, na šta je u obavezi Ustavom, a dozvoljeno joj je međunaronim pravom po Rezoluciji 1244.

Što se Briselskog sporazuma tiče, Nikolić je ocenio da je mnogo toga definisano i da je na dnevnom redu pravosuđe, za koje misli da će biti teško naći zajedničko rešenje.

"Vučić treba da bude premijer"

Predsednik Srbije izjavio je večeras da prvi čovek nove vlade treba i formalno da bude Aleksandar Vučić, jer je i do sada dominantno vodio zemlju.

Prema njegovim rečima, SNS, kao partija koju je predvodio dok nije postao predsednik, zaslužuje da sprovede ideje na kojima je do sada radila, a njen lider Aleksandar Vuičić da bude premijer.

- Sa Vučićem sarađujem ne na temu kako voditi partiju već državu, jer ju je on do sada dominanto vodio, zato sam se obradovao izborima da bi on i formalno mogao da preuzme tu ulog - kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije ocenio je da će nakon izbora biti nužne neke koalicije.

"Kladio sam se na svim izborima na kojima sam učestvovao"

Nikolić je istovremeno istakao da je predsednik svih građana, ocenivši da je jedini od svih dosadašnjih predsednika koji se tako ponaša. Takođe je kazao da partija koju je predvodio zaslužuje da sprovede ideje na kojima je do sada radila.
- Ja sam se na svim izborima na kojima sam učestvovao kladio jer su kladionice grešile koliki procenat će moja stranka ili ja osvojiti. Uvek sam dobijao jer sam bivao potcenjen. Današnja analiza jedne velike kladionice govori da će SNS osvojiti 43 odsto - rekao je on objašnjavajući zašto misli da će SNS pobediti a Vučić biti na čelu nove vlade.

Izvor: Blic
Foto: Blic


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti