O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Neka preduzeća biće likvidirana
21. Mart 2014. godine
Prioritet rada nove vlade biti ekonomske reforme, restruktuiranje 153 društvenih preduzeća i "pod hitno" reformisanje "Srbijagasa", kaže Zorana Mihajlović.
Potpredsednica SNS je dodala da će vlada raditi i na novim investicijama i obezbeđenju novih radnih mesta.

U okviru ekonomskih reformi prvo će biti donet paket od 20 ekonomskih zakona, a potom će biti sprovedeno restruktuiranje 153 društvenih preduzeća, rekla je Mihajlović za RTS.

Ona je napomenula da će neka od 153 preduzeća biti likvidirana, tako da će deo zaposlenih u njima ostati bez posla.

Deo njih će dobiti otpremnine i moraće da se okrenu privatnom biznisu, a jedan deo će preuzeti država da im nađe nove poslove, najavila ona. Napomenula je da u jednom delu javnih preduzeća ima viška ljudi, ali da u drugom delu javnog sektora ima manjka ljudi i da je tu moguće naći posao za deo njih.

Restruktuiranje tih preduzeća je važno za strane investitore da bi ona znala koja su preduzeća, od preostalih, zdrava i mogu da uspešno posluju, ocenila je ona.

Mihajlović je naglasila da se "Srbijagas" mora "pod hitno" reformisati i rešiti problem njegovih dugova i bankarskih garancija, napominjući da se to mora učiniti najkasnije do kraja godine, ma ko bio na čelu te kompanije. Ona je dodala da će se magistralni gasovod "Južni tok" kroz Srbiju graditi predviđenom dinamikom i nova vlada će obezbediti drzazvne garancije za osnivacki ulog za preduzeće "Južni tok Srbija".

Govoreći o ekonomskim reforama koje treba da sprovede nova vlada, Mihajlović je precizirala da će među 20 ekonomskih zakona, biti izmene zakona o radu, zakon o stečaju o planiranju i izgradnji, izmene i dopune zakona o javnim nabavkama. Ukazala je da će komunikacija sa sindikatima o donosesnju izmena zakona o radu biti nastavljena, bez obzira koliko to bude trajalo.

Na pitanje da li će na snazi ostati solidarni porez, Mihajlović je to potvrdila, ocenjujuići da to nije "stezanje kaiša", već pokušaj da se smanji javna potrošnja, što je samo jedna od mera koja vodi ka štednji u javnom sektoru. U komentaru na pisanje nekih medija da se sprema smanjenje penzija i plata za još 10 odsto, Mihajlović je rekla da ova, tehnička vlada, o tome nije razgovarala i o tome uopšte nije bilo reči.

Član Fisklanog saveta Vladimir Vučković rekao je da nova vlada mora štedeti širom javnog sektora, pogotovu u javnim nabavkama, a zatim i u platama u javnom sektoru, pogotovo ako bude velikih otpuštanja. Vučković je rekao da je dobro što ćemo imati jaku vladu koja će moći lakše da sprovede reforme javnog sektora, jer je prethodna vlada po tom pitanju bila "prilično pasivna".

"Kada postoji jaka politika volja da se sprovedu reforme, onda su i otpori manji", rekao je Vučković i ocenio da bi "dobro bilo da novi ministar privrede bude stručnjak, ali sa političkom podrškom".

Ekonomski konsultant iz Brisela Vladimir Krulj je ocenio da nova vlada, u cilju većeg privlačenja stranih investicija, mora da smanji suvišno administriranje i fiskalno opterećenje privrede i poboljša poslovno okruženje.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti