O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vesti online / Vesti / Srbija / Selaković: Potrebna reforma ...
04. April 2014. godine
Ministar pravde u odlazećoj Vladi Srbije, Nikola Selaković, izjavio je u četvrtak veče da nema delotvorne reforme pravosuđa bez temeljne reforme policije, pošto policija, tužilaštvo i sudstvo čine jedan lanac, koji puca ako jedna karika ne funkcioniše.
Selaković je na konferenciji "Reforma krivičnog prava", koju je na Kopaoniku organizovalo Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, rekao da nije zadovoljan kako tužilački sistem funkcioniše i da za to postoji veliki broj razloga, ali da je osnovni sistemska nebriga države.

"S jedne strane problemi počivaju na zastarelim metodama rada našeg tužilaštava i policije, s druge na nesavršenosti zakonodavstava i na kraju, na nedostatku prostora za vođenje krivičnog postupka, njegovoj lošoj alokaciji i zastarelosti tehničkih pomagala", rekao je Selaković.

Naglasivši da je neohodno "zaista ostvariti načelo da javni tužilac rukovodi i usmerava pretkrivični postupak", Selaković je rekao da treba izvršiti i apsolutnu specijalizaciju tužilaštava, i osnovati druga odeljenja u okviru tužilaštva - ona za najtežne zločine, krvne i seksualne delikte, porodično nasilje, ulični kriminal.

Selaković je naglasio da tužilac iza sebe mora da ima čitave timove stručnih ljudi, koji će mu pomoći u rasvetljavanju zločina i omogućiti mu da napiše takvu optužnicu koja najlakše vodi do osuđujuće presude, a ne do niza oslobađajućih.

Izvor: vesti-online.com
Foto: vesti-online.com

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti