O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
I Jeremić i Tadić hoće na čelo UN
10. April 2014. godine
Zahuktava se lobiranje za generalnog sekretara UN, kandidate imaju i Slovenija i Hrvatska. Jeremić može da računa na podršku Rusije, Kine, nesvrstanih. I Tadić mogući kandidat
TRKA za naslednika Ban Ki Muna na čelu najmoćnije svetske organizacije, mogla bi dodatno da zategne odnose među susedima na Balkanu, jer Slovenija i Hrvatska planiraju da se upuste u trku za generalnog sekretara UN.

Hoće li i Srbija imati svog kandidata odlučiće nova vlada, a Vuk Jeremić, po povratku u Beograd nakon uspešnog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, nije krio da bi želeo da nastavi karijeru na čelu najmoćnije svetske organizacije.

Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže, za „Novosti“, da bi „Jeremić svakako bio odličan kandidat, sa neobično bogatom biografijom“:

- Osim kvalifikovane ličnosti, najbitnije je da se proceni od kolikog je to interesa za Srbiju. A verujem da bi za Srbiju bilo dobro da njen predstavnik bude na čelu najvažnije međunarodne organizacije, koja okuplja sve suverene države na planeti.

Iako do ovog izbora ima još dve godine, uveliko se zahuktava lobiranje za najprimamljivije diplomatsko mesto na svetu, a sve je duža i lista potencijalnih kandidata.

Zasad se zna da će Jeremiću „na crtu“ najverovatnije izaći Danilo Tirk, bivši slovenački predsednik, Vesna Pusić, hrvatska šefica diplomatije, Miroslav Lajčak, slovački ministar spoljnih poslova i generalna direktorka Uneska - Bugarka Irina Bokova.

U diplomatskim krugovima tvrde da Zagreb po svaku cenu pokušava da istakne kandidata koji bi mogao da „pomrsi račune“ Jeremiću, a izbor je pao na Pusićevu, jer do sada generalni sekretar nijednom nije bila žena.

Profesor sa FPN Predrag Simić kaže, za „Novosti“, da bi naša zemlja obavezno trebalo da se upusti u ovu trku:

- Imati svog čoveka na čelu UN bio bi džekpot za Srbiju. Takva vrsta međunarodne vidljivosti bila bi veoma važna. Po meni, Jeremić ima velike šanse, pre svega zato što može da računa na podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusiju i Kinu, ali i veliki broj zemalja tzv. trećeg sveta.

Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost 1. januara 2017, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

DVA KORAKA DO KROVA SVETA

Prema članu 97 Povelje UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština, na predlog Saveta bezbednosti. U slučaju da SB ne može da se saglasi oko jedinstvene preporuke, odlučivanje se prebacuje na Generalnu skupštinu, gde za pobednika treba da glasa prosta većina.

Nije dozboljeno preuzimanje ovog teksta ili njegovih delova bez saglasnosti redakcije "Novosti".

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Večernje Novosti

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti