O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NATO reformiše odbranu Srbije
14. April 2014. godine
Italijanski brigadni general Lučo Bata, novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, ocenio je da se sa Srbijom "partnerstvo poslednjih godina produbljuje i jača sa sve više aktivnosti i programa saradnje", kao i da je realno očekivati unapređenje saradnje kada je reč o zajedničkim vojnim vežbama.
General Bata je za novosadski "Dnevnik" naglasio da je u toku provođenje više od 40 zvanično dogovorenih partnerskih ciljeva u reformi sektora odbrane. Izdvojio je otvaranje Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu, kao i osnivanje poverilačkog fonda koji predvodi Velika Britanija za uništavanje oko 2.000 tona viškova municije u zavodu u Kragujevcu.

Sagovornici "Vesti" smatraju da bi Srbija morala da insistira na vojnoj neutralnosti, posebno zbog aktuelnih događaja u Ukrajini.

- Saradnja sa NATO-om se odvija u okviru Partnerstva za mir i programa koje smo izabrali. Međutim, ukoliko je trajna orijentacija Srbije vojna neutralnost, onda bi i u budućnosti trebalo balansirati između odnosa s NATO-om i Rusijom. Verujem da naš državni i vojni vrh to uspešno radi, a da li je nekada "gram" prevagnu na ovu ili onu stranu tog "tasa" neutralnosti jako je teško proceniti - kaže nekadašnji načelnik Generalštaba, general Branko Krga.

On smatra da je osnivanje regionalnog školskog centra za obuku ABHO dobra vest koja će pomoći i Srbiji, ali i Vojsci.

- Uništavanju viška municije je skup posao jer je reč o municiji kojoj je istekao rok ili se više ne koristi u našim oružanim snagama, a nemoguće je da se proda. Njeno čuvanje je veoma skupo i dobro je znati da će neko sa strane to finansirati - zaključuje Krga.

Nekadašnji profesor u Školi nacionalne odbrane, general Radovan Radinović ocenjuje da Srbija mora istrajati na vojnoj neutralnosti.

- Međutim, jedno je sarađivati sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir zato što to morate, a sasvim drugo je da je ta saradnja iz ljubavi. Otuda je jako važno da na svaki način pokažemo da smo vojno neutralni - zaključuje Radinović

Izvor: vesti-online.com
Foto: vesti-online.com


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti