O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Gotovo je s direktorima koji su jedva škole pozavršavali
15. April 2014. godine
Mera kvaliteta kadrova više ne može i neće biti koliko ko može da ukrade i da se “utali”, kaže potpredsednica SNS
BEOGRAD - Srbija više ne može da trpi i plaća direktore sklone korupciji ili pojedince koji su jedva pozavršavali škole na nekim isturenim odeljenjima, kako je to rađeno prethodne decenije, zauzimajući mesta vrednijima i stručnijima od sebe, poručila je ministarka energetike i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović.

Ona je govoreći o novoj vladi, njenom programu i krucijalnim zahvatima koje će preduzeti u narednom periodu, rekla da u ovoj zemlji mera kvaliteta kadrova više ne može i neće biti koliko ko može da ukrade i da se “utali”. Mihajlovićeva je istakla da je ponosna što može da kaže da srpska energetika prvi put u donošenju zakonskih propisa ne kasni za Evropom, kao i da smo uspostavili jasne kriterijume za poslovanje u ovom sektoru.

- Ponosna sam što smo definisali plan prioriteta ulaganja u energetici, ali mi je veoma žao što nije bilo političkog sluha za reformisanje “Srbijagasa” i to je posao koji nas čeka i koji treba što pre da počnemo - rekla je ona. Na pitanje da li postoji plan i neko rešenje za snabdevanje gasom ukoliko sukob Moskve i Kijeva eskalira i Ukrajinci definitivno zavrnu “slavine” za protok ruskog gasa, Mihajlovićeva je odgovorila da je za nas olakšavajuća okolnost to što imamo podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, kao i činjenica da je grejna sezona pri kraju.

- Međutim, ne smemo zaboraviti da Srbija nije bogata ni gasom ni naftom i da gas još uvek dobijamo samo iz pravca Mađarske. Zbog toga i učestvujemo u izgradnji gasovoda “Južni tok”, kao i gasovoda Niš-Dimitrovgrad, da bismo diverzifikovali pravce snabdevanja gasom i obezbedili sigurnost i stabilnost isporuka ovog energenta. Donošenjem novog Zakona o robnim rezervama krenuli smo sa formiranjem strateških rezervi nafte i gasa, a u prilog sigurnijem snabdevanju ide i otvaranje unutrašnjeg tržišta gasa - kazala je ministarka energetike.

Govoreći o “Elektroprivredi Srbije”, Mihajlovićeva je rekla da je to složen sistem, koji može i mora da posluje znatno efikasnije. - EPS-a će vrlo brzo biti transformisan u akcionarsko društvo, u kome će država biti jedini akcionar. Pored racionalizacije troškova poslovanja, o kojoj do sada nije dovoljno vođeno računa, moraće se jasnije definisati prioriteti...EPS će kao i druga javna preduzeća dobiti utvrđenu kvotu, kojom će biti određen iznos profita koje će to preduzeće biti dužno da uplati državi - navela je ona.

Govoreći o najavljenim reformama, Zorana Mihajlović je naglasila da je vreme da istini pogledamo u oči. - Ako neka firma u državnom vlasništvu ne radi deceniju i više, i za to vreme neprekidno tone u još veću dubiozu ne isplaćujući plate radnicima niti obaveze državi, vreme je da se to otvoreno kaže i da vidimo šta dalje da radimo. Za ovakvu situaciju sigurno nije kriva Srpska napredna stranka, a radnici tih preduzeća najbolje znaju koliko je prethodnih vlada te probleme guralo pod tepih - kazala je ona.

Mihajlovićeva je, međutim, dodala da među te 153 firme ima dosta preduzeća koja imaju tržišni potencijal, očuvanu kadrovsku i tehnološku bazu. - Učinićemo sve da takvim firmama pomognemo da stanu na noge i borićemo se za svako radno mesto u tim firmama - zaključila je Zorana Mihajlović.

(Dnevnik)

Izvor: Kurir
Foto: KurirPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti