O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Otkrićemo ko je opljačkao srpsku energetiku
19. April 2014. godine
Tim za borbu protiv kriminala i korupcije Ministarstva energetike za godinu i po dana predao je tužilaštvu više od 30 završenih predmeta
BEOGRAD - Jedan od naših zadataka je da otkrijemo javnosti ko je opljačkao srpsku energetiku i kako su pojedini tajkuni zaradili svoje prve milione, izjavila je ministarka energetike u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović.

"Mi smo upozoravavali da je EPS-u u periodu do 2012. naneta šteta neodgovornim poslovanjem i korupcijom kojom se novac iz javnog preduzeća prelivao u privatne džepove. Ukazivali smo na loše planirane remonte i nerealne planove uvoza u zimskim mesecima i zbog nekih slučajeva smo se već obratili tužilaštvu", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, tim za borbu protiv kriminala i korupcije Ministarstva energetike za godinu i po dana predao je tužilaštvu više od 30 završenih predmeta. "Javnost Srbije mora da zna ko je opljačkao srpsku energetiku i kako su pojedini tajkuni zaradili svoje prve milione, jer su to isti ljudi koji danas drže predavanje kako treba da izgleda energetski sektor ili kako su im firme uspešne", rekla je ona.

"Ne može se više u četiri oka ugovarati izdavanje energetske dozvole, već postoje procedure, investitori koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije nadmeću se na javnim pozivima, a komisije koje odlučuju sastavljene su od od predstavnika raznorodnih resora, uključujući i policiju", navela je Mihajlović.Prema njenim rečima, privrednog rasta nema bez investicija u energetskom sektoru - izgradnje novih elektrana, ulaganja u obnovljive izvore energetike, izgradnje gasovoda i produktovoda.

Mihajlović kaže da je gasovod "Južni tok" veliki međunarodni projekat u kome je država Srbija mnogo više uradila nego neke druge zemlje. "Ipak, najveću kočnicu predstavlja ponašanje 'Srbijagasa', koji državnoj komisiji za praćenje realizacije projekta nije dostavio sve tražene informacije, a preduzeli su i neke korake koji sa komisijom nisu bili dogovoreni. Ali to pitanje će biti rešeno, jer 'Srbijagas' nije privatna firma, već javno preduzeće, čiji je vlasnik država", rekla je Mihajlović.

(Tanjug/Naše novine)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti