O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Skupština bira predsednika i potpredsednike
23. April 2014. godine
Skupština Srbije bi na današnjoj sednici, koja počinje u 10 sati, trebalo da izabere predsednika parlamenta, potpredsednike i radna tela, čime će biti završeno konstituisanje najvišeg zakonodavnog tela.
Kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković.

Prema Poslovniku o radu, o kandidatu za predsednika skupštine otvara se pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika, i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Posle izbora prvog među jednakima i potpredsednika skupštine, sutra bi trebalo da na dnevnom redu budu predlozi zakona o vladi i o ministarstvima, o kojima bi se glasalo u subotu, 26. aprila.

Novi ministri će, kako je ranije najavljeno, zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U poslaničkim klubovima juče su obavljene konsultacije o sastavu skupštinskih odbora i stalnih međunarodnih delegacija.

Kako je tada Tanjugu rečeno u poslaničkim klubovima, sve će biti spremno za nastavak sednice.

Šef poslanika SVM Balint Pastor rekao je da su predložili da njihovi poslanici dobiju dva mesta zamenika predsednika u skupštinskim odborima - za evropske integracije i za poljoprivredu, dok je za mesto predsednika odbora za poljoprivredu, prema rečima zamenice predsednika poslaničkog kluba NS Dubravke Filipovski, zainteresovana ta stranka.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

U novom sazivu biće 11 poslaničkih klubova, a stranke su uglavnom već odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamenici poslaničkih grupa.

Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkom klubu NS - vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamenica biti Dubravka Filipovski. Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamenik Ðorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Ðurišić, njegov zamenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS.

Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Ðilas, njegova zamenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti