O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Siniša Mali 66. gradonačelnik Beograda
25. April 2014. godine
Odbornici Skupštine grada sa 79 glasova "za" i 15 "protiv" izabrali prvog čoveka prestonice. Najavio otplatu kredita, preuzimanje "Bus plusa", Beogradsku kulu, ali ne i metro
Foto: P.Mitić
SINIŠA Mali je novi, 66. po redu, gradonačelnik Beograda. Magistar ekonomije je prvu bitku dobio među stranačkim organima, u konkurenciji ministarskog tandema Zorana Mihajlović - Nikola Selaković, da bi Skupština grada u četvrtak praktično samo potvrdila njegov izbor sa 79 glasova od ukupno 94 odbornika koji su bili prisutni u zdanju na Trgu Nikole Pašića.

Tim koji je prethodnih šest meseci, kao Privremeni organ vodio prestonicu, neće se menjati, pa je Andreja Mladenović (DSS) izabran za zamenika gradonačelnika, Goranu Vesiću će, skoro izvesno, pripasti funkcija gradskog menadžera, dok je Nikola Nikodijević još pre dva dana postavljen za prvog čoveka gradskog parlamenta.

Pošto je izglasan na čelnu funkciju, Siniša Mali je zabrinuto podsetio da je stanje u gradskoj kasi veoma loše, alo i da je ubeđen da će Beograd uspeti da isplati 10,125 milijardi dinara dospelih obaveza i tako izbeći bankrot.

- Predstoji nam veliki posao. Kada sam 31. decembra 2013. preuzeo vođenje Privremenim organom, zatekao sam dug grada od 1,12 milijardi evra. Od toga 662 miliona evra je za kredite, 18 miliona duguju opštine, a javna gradska preduzeća još 337 - u svom ekspozeu je istakao Mali i upozorio da su prihodi manji neg što je planirano, a taj zabrinjavajući trend je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine.

Govoreći o javnom gradskom prevozu,Mali kaže da je ideja da grad preuzme celokupan sistem naplate, da to bude sistem grada Beograda a da se turski partner bavi održavanjem hardvera i softvera. Kontrolori treba da budu organizovani od strane grada i da građani osete da sistem gradskog prevoza pripada njima. Ali, i da mora da se plaća.

Gradonačelnik je najavio projekte koji će doprineti razvoju grada. Prvi od njih je "Beograd na vodi".Do početka iduće građevinske sezone počeće izgradnja Beogradske kule.

-Taj projekat je velika šansa Beograda,jer će posle gotovo sto godina, biti realizovan. Imamo sve preduslove,investitora koji će doneti 200.000 novih radnih mesta!

Među kapitalnim projektima nove gradska vlade, su i završetak železničke stanice Prokop,izgradnja autobuske stanice Novi Beograd, najmanje četiri nove podzemne garaže, Veletržnice, fabrike vode u Makišu i uređenje deponije u Vinči.

O Beogradskom metrou, Mali je rekao da se "postojeći predlog ne uklapa u navedene nove projekte "i da će se uzeti u obzir, ukoliko to odobri Studija izvodljivosti.

-U naredne četiri godine,vodićemo računa o stvarima ko je se tiču svakodnevnog života građana,kao što je semaforizacija raskrsnica,obnova parkova i ulica i izgradnja vrtića.

BOŽOVIĆ: "ISTI" KAO DRAGAN
ŠEF odborničke grupe DS Balša Božović, na početku zasedanja, kritikovao je vladajuću većinu zbog kašnjenja sednice. I poručio je Malom da ima zajedničku osobinu sa Draganom Đilasom - da kasne!

- Ne želimo odmah da ga kritikujemo. Za mnoge projekte koje je počela DS, a koji su u interesu građana, imaće našu podršku - rekao je Božović dodajući da će posle sto dana početi i da kritikuju.

GRADSKI TIM
NA sednici je izabrano još 13 članova Gradsko veća. Koalicija SNS, DSS, SPS-PUPS-JS, rukovođenje grada poverila je Aleksandru Markoviću, Dragomiru Petronijeviću, Marku Zeljugi, Stevi Tataloviću, Mirjani Milutinović, Stevi Marušiću, Vesni Ivić, Jasmini Milošević, Aci Petroviću, Goranu Aleksiću, Tanji Popović, Slobodanu Šoleviću i Radenku Durkoviću.

NAJLEPŠE U ZAGRLjAJU SUPRUGE
KADA je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević "odsvirao" kraj zasedanja, brojni odbornici opkolili su novog gradonačelnika. Ipak, najdražu čestitku uputila mu je supruga Marija koja ga je strpljivo čekala na ulazu u veliku salu.


BIOGRAFIJA
* Rođen: 1972. U Beogradu
* Završio Petu beogradsku gimnaziju
* Diplomirao i magistirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu
* Magistrirao i u Sent Luisu (SAD)
* Rukovodilac u "Dilojt i Tuš"
* Radio u "Kredit suis" u Njujorku
* pomoćnik ministra za privatizaciju 2001.
* direktor Centra za tendersku privatizaciju
* osnovao 2004. Kompaniju za savetovanje u oblasti kupovine i prodaje preduzeća
* savetnik Aleksandra Vučića za ekonomska pitanja
* predsednik Privremenog organa Beograda

GRADONČELNICI OD 1990.
Milorad UNKOVIĆ(1990-1993)
Slobodanka GRUDEN(1993-1994)
Nebojša ČOVIĆ(1994-1997)
Zoran ĐINĐIĆ(1997-1997)
Milan Božić(v.d. 1998-1999)
Vojislav MIHAILOVIĆ(1999-2000)
Milan St.PROTIĆ(2000-2001)
Radmila HRUSTANOVIĆ(2001-2004)
Nenad BOGDANOVIĆ(2004-2007)
Zoran ALIMPIĆ(v. d. 2007-2008)
Branislav BELIĆ(v. d. 2008-2008)
Dragan ĐILAS(2008-2013)
Siniša MALI(2014 -?)

Izvor: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti