O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Danas skrining o energetici, neće biti reči o "Južnom toku"
29. April 2014. godine
Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je da će danas u Briselu biti održan skrining o energetici i transevropskim mrežama, naglasivši da Beograd od Evropske unije nije dobio nikakve konkretne zamerke koje se tiču gasovoda "Južni tok".
- Ovo je prilika da EU predstavi standarde u ovoj oblasti. Mi sutra ne predstavljamo naše stanje i "Južni tok" neće biti tema - rekla je Miščević u ponedeljak.

Ona je ukazala da će na skriningu (analitičkom pregledu prava EU) biti razgovora i upoznavanja sa tim šta su transevropske mreže i mreže dotoka gasa i nafte i kako se ta pitanja regulišu.

- U kasnijoj fazi, kada budemo odgovarali na pitanje kakvo je stanje kod nas, dotaći ćemo se pitanja "Južnog toka". Mi nismo dobili nikakve konkretne zamerke u ovom trenutku u vezi ovog pitanja - rekla je Miščević.

Sekretarijat Energetske zajednice EU zatražio je od Saveta EU prošle sedmice da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda "Južni tok", koji je Srbija zaključila sa Gaspromom.

Sekretarijat je tada saopštio da se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju.

Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gaspromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa.

Ukoliko proceni da je Srbija u prekršaju, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.

Evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger, do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gasprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti