O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Devenport: Srbija u razumnom vremenskom roku u EU
07. Maj 2014. godine
Beograd - Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izrazio je danas uverenje da će Srbija "u okviru razumnog vremenskog roka" ispuniti svoj cilj o pristupanju EU. Devenport je rekao da se "ponuda za članstvo u EU nalazi pred Srbijom, a da je na zemlji da iz procesa pristupanja izvuče brojne koristi".
- Ponuda je tu, a Srbija iz ovog projekta ujedinjene Evrope može da izvuče brojne koristi - rekao je Devenport na skupu "10 godina u EU: Litvanska postignuća u procesu evrointegracija" u Skupštini Srbije.


On je istakao da ne sumnja da će, uprkos obimnom dnevnom redu, Srbija ispuniti taj cilj "u okviru razumnog vremenskog roka".
 

- Izazova ima puno na zapadnom Balkanu, pa i onih koji se tiču proširenja, ali ne sumnjam u posvećenost Vlade Srbije u evropski put zemlje - istakao je ambasador EU.


On je podsetio da je nedavna poseta komesara za proširenje EU Štefana Filea Beogradu potvrdila posvećenost EU daljem proširenju, jer je, kako je dodao, i sam komesar tom prilikom ukazao na višestruki značaj tog procesa, ali i prioritete koji su pred Srbijom.


Govereći o prednostima članstva u EU, Devenport je rekao da je iskustvo Litvanije "priča o uspehu, i to na više planova - ekonomskom, socijalnom, društvenom", a uz to zemlja će sledeće godine verovatno ući u evrozonu.


Bivši šef litvanske diplomatije Antanas Valionis nadovezao se da priključenje predstavlja kvalitativan skok za svaku zemlju, pa i za njegovu, i da isto to očekuje da bude slučaj sa Srbijom.
 

 - Evropa je vama potrebna i Srbija je potrebna Evropi i znajte da imate puno prijatelja u EU - rekao je Valionis i izrazio uverenje da će nova vlada Srbije preduzeti sve neophodne korake na evropskom putu.
 

Prema litvanskom diiplomati, najveće postignuće do sada je to što je Srbija demonstrirala opredeljenje da se u regionu postigne mir i stabilnost.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti