O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Uručene nagrade za istraživačko novinarstvo
09. Maj 2014. godine
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD u Beogradu dodelili su večeras na Fakultetu dramskih umetnosti, povodom Svetskog dana slobode medija, godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji elektronskih, štampanih i onlajn medija.
Nagrada u kategoriji elektronskih medija (radio i televizija) pripala je Vesni Radojević i Anđeli Milivojević iz TV Mreže i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za prilog o hiljadama prevarenih građana koji još uvek čekaju stanove u Filmskom gradu.

Prilog je prikazan 30. jula 2013. godine na drugom kanalu RTS u okviru emisije TV Mreža, a govori o tome kako je piramidalna šema gradnje stanova početkom 2000-ih ostavila više od 1.000 ljudi bez stana.

Ovogodišnji laureati u kategoriji štampanih medija su Aleksandar Đorđević i Slobodan Georgijev iz mreže BIRN Srbija za tekst "Marketinške zvezde na političkom polju" koji je objavljen u nedeljniku "Vreme" u martu 2014. godine.
U tekstu se ukazuje na dramatične promene koje su pogodile marketinško tržište posle promene vlasti 2012. godine.

Nagrada u oblasti onlajn medija dodeljena je Dragani Pećo, Dinu Jahiću i Jasni Fetahović iz CINS-a za tekst pod naslovom "Plaćena međunarodna priznanja za kićenje na domaćem terenu" koji je objavljen na veb sajtu CINS-a i sarajevskog CIN-a u avgustu 2013.

Dobitnicima je nagrade, u vrednosti od po 1.200 dolara, uručio američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi, koji je podsetio da sa medijima ima lične veze, pošto je njegova majka završila novinarstvo, a deda bio urednik klivlendskih novina, te da zna kolika je važnost medija.

On je primetio da, otkako je pre godinu i po dana došao u Srbiju, nije prošao nijedan dan a da se neko od srpskih zvaničnika nije obratio javnosti putem medija i da su naši političari, očito, svesni nezaobilazne uloge medija u njihovom uspehu u oblikovanju budućnosti Srbije.

"Uloga novinara je da budu nezavisni i radoznali, proaktivni i energični da bi se uzburkale ustajale vode kako bi ih javnost pročistila", poručio je.

Kirbi: Nedovoljno novca za medije

Kirbi je izrazio zadovoljstvo što je paket mera koji se odnosi na srpske medije proučen i u Briselu i što je premijer Aleksandar Vučić rešen da se on sto pre nađe pred srpskim poslanicima.

"Ipak, ti zakoni ne pokrivaju najveći izazov za medije, a to je nedostatak novca. Novac je potreban medijima da bi preživeli, obezbedili plate novinarima, ali i da bi platili sve ostale račune", napomenuo je Kirbi.

Međutim, nedostatak novca dovodi do pitanja koliko su mediji nezavisni i da li postoji samocenzura, naveo je, dodavši da upravo cenzura, odakle god da dolazi, na neki način slabi demokratiju.

Izrazivši ponos što američka vlada i ove godine sponzoriše nagrade za "hrabre profesionalce" kakvi su srpski novinari, Kirbi je izrazio i želju da u narednim godinama vidi više mogućnosti za novinarstvo i medije da zarađuju i da se sami izdržavaju.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je da je istraživačko novinarstvo pouzdan pokazatelj stepena demokratičnosti našeg društva i da, nasuprot tabloidizaciji, novinari istraživači pokušavaju da dokažu da je novinarstvo nešto više od "jeftinog senzacionalizma".

"Kvalitet i broj priloga uverava nas da smo na pravom putu", zaključio je Obradović, rekavši da svaki od priloga zaslužuje nagradu zbog hrabrosti i umeća novinara da se suoče sa najvećim problemima našeg društva.

Ove godine na konkurs, deveti po redu, prijavilo se 39 novinara sa više od 50 tekstova i priloga.

O laureatima je odlučivao žiri u čijem su sastavu bili novinar i medijski konsultant Saša Leković, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen, novinar redakcije "Insajder" Ivan Angelovski, kao i istraživački novinar i odgovorni urednik lista "Novi magazin" Milorad Ivanović.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti