O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ruski spasioci stižu u Srbiju, Hrvati nude pomoć
16. Maj 2014. godine
Ruski avion "Iljušin" dovozi u Srbiju 60 spasilaca koji će pomagati ljudima unesrećenim u poplavama. Pomoć obećale Slovenija i Crna Gora, a ponudila se i Hrvatska. EU još nije odgovorila.
Vlada Srbije je, na vanrednoj sednici, uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći Srbiji za otklanjanje posledica poplava. Rusija se prva odazvala.

Predstavnici EU saopštili su da im pismo još nije stiglo.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ponudilo je pomoć Srbiji.

Međutim, čeka se odgovor i dogovor o vrsti pomoći.

Slovenačka vlada poslaće specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa četiri vozila, 19 ljudi i dve specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, kao pomoć u borbi s velikim poplavama koje su pogodile veći deo zemlje, najavio je večeras ambasador Slovenije u Beogradu, Franc But.

But je za Tanjug rekao da je slovenački ministar odbrane Roman Jakić, dobio pismo od svog srpskog kolege Bratislava Gašića i odmah reagovao, predloživši svojoj vladi da pošalje pomoć Srbiji.

Ambasador je rekao i da je ekipa, koja će sutra stići u Srbiju, ista ona koja je pre nekoliko nedelja bila u našoj zemlji na sličnom zadatku.

I crnogorska vlada uputiće Srbiji hitnu pomoć za sanaciju posledica katastrofalnih poplava.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je u direktnoj komunikaciji sa predsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem saopštio da Crna Gora "stavlja na raspolaganje pomoć Srbiji".

U saopštenju iz vlade nije konkretizovano na koji način će Crna Gora pomoći Srbiji u sanaciji katastrofalnih poplava.

Izvor: Mondo
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti