O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Minimalna šteta od poplava milijardu evra
22. Maj 2014. godine
Šteta od poplava je šest puta veća od limita Evropske unije iz čijih fondova Srbija očekuje preko potrebnu pomoć.
Prema prvim procenama, šteta iznosi najmanje milijardu evra, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije.
 
Iz Brisela poručuju da ćemo novac za sanaciju dobiti ako dokažemo da je minimalna šteta 174,6 miliona. Kako navode, novčana pomoć je moguća ako šteta iznosi najmanje 0,64 procenta BDP. Uslov je i da Vlada Srbije detaljan izveštaj o posledicama poplava dostavi Evropskoj komisiji do kraja jula.
Praksa EU je da iz fonda za vanredne situacije daje pet do deset odsto od ukupne štete koju je pretrpela jedna zemlja. U Vladi Srbije očekuju da iz Brisela stigne oko 100 miliona evra.

Da bi Srbija dobila što više novca, danas u Brisel putuju ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Cilj je, kako je izjavila Joksimovićeva, razraditi mehanizme za dobijanje novca. Sinoć je u Beograd doputovala Kristalina Georgieva, komesar Evropske unije za vanredne situacije, danas stiže delegacija EBRD, a u četvrtak će u Nemanjinoj 11 biti donatorska konferencija koja će pored predstavnika EU okupiti i donatore iz Kine, Indije, Azerbejdžana, Rusije...
 
Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija po šteti desetostruko teže pogođena nego zemlje u regionu i ocenio da bi trebalo sami da konkurišemo za pomoć fondova EU.

- Ako je nekom šteta 0,1 odsto, a nama veća od 0,64 BDP-a, zašto bismo se udružili s njima. Dajte da sami izvučemo maksimum tamo gde možemo - rekao je Vučić i zahvalio se ministru spoljnih poslova Holandije Fransu Timermansu na brzoj i značajnoj pomoći te zemlje od pola miliona evra.

U Nemanjinoj 11 očekuju pomoć i od drugih međunarodnih institucija - u Ministarstvu finansija već su razgovarali sa Evropskom investicionom bankom oko kredita na rok od 30 godina. Ministri privrede Dušan Vujović i finansija Lazar Krstić dogovorili su juče sa Svetskom bankom da se ubrza realizacija zajmova za infrastrukturu i železnicu koji su već odobreni. Vlada je u pregovorima sa Svetskom bankom o kreditu od 100 miliona dolara sa kamatom od oko jedan odsto godišnje, dok iz ove institucije najavljuju mogućnost podrške i do 200 miliona dolara.
 
Novac iz EU i od Svetske banke koristio bi se za obnovu infrastrukture. Njime se neće obnavljati privatne kuće, pa premijer Vučić traži dodatnu pomoć.
 
- Nećemo dobiti dovoljno od međunarodne zajednice - rekao je Vučić, ali i poručio da će ljudima biti nadoknađeno sve što su izgubili.
 
U Vladi procenjuju da su poplave oštetile oko 4.500 kilometara puteva i 250 mostova. Pod vodom je 2.260 objekata, dok je 1.763 ugroženo. Štetu je pretrpela i svaka deseta firma, odnosno 37.000 preduzeća. Samo u RB „Kolubara“ šteta se ceni na 100 miliona evra. Poplavljeno je 80.000 hektara oranica, što je dva odsto ukupno obradivog zemljišta.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti