O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nisu mi dali da govorim u Skupštini
05. Jun 2014. godine
Beograd -- Predstavnici nezavisnih regulatornih tela napustili Skupštinu nakon što je povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću zabranjeno da govori.
Kako je Šabić izjavio agenciji Beta, predsedavajući na sednici "napravio je skandal i unizio Narodnu skupštinu".

"Uzmite i pročitajte članove 119 i 238 Poslovnika, naravno da imam pravo da govorim, to je potpuna besmislica i nikakve dileme nema", kazao je on.

Poverenik je rekao da ne zna da li je u pitanju "neznanje ili zla namera", i istakao da su do tada na sednici govorili svi predstavnici regulatornih tela, kao i da je i sam uzimao reč.

Na dnevnom redu današnje sednice bilo je razmatranje izveštaja o radu nezavisnih regulatornih tela za 2013. godinu.

Šabić je dodao da je predsednica Skupštine Maja Gojković dopustila poslaniku Srpske napredne stranke (SNS) Marjanu Rističeviću da "brutalno vređa" ombudsmana Sašu Jankovića i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić, koji su takođe prisustvovali sednici.

Nakon što se Šabić javio za reč posle Jankovića rečeno mu je da na to nema pravo, posle čega su svi šefovi nezavisnih tela napustili sednicu.

"Mi nismo imali drugo rešenje, poštujući ugled Skupštine", kazao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Skupština: U pitanju previd

Narodna skupština Srbije saopštila je da povereniku za informacije od javnog značaja nije dozvoljeno da govori na današnjoj sednici zbog "grubog previda predsedavajućeg Vladimira Marinkovića".

"Narodna skupština izražava žaljenje što zbog grubog previda predsedavajućeg sednicom, potpredsednika Vladimira Marinkovića, nije dozvoljeno svim učesnicima na Posebnoj sednici da se obrate Narodnoj skupštini, iako su na to imali pravo", navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine Srbije izrazili su nadu da će se uprkos ovakvom razvoju događaja učesnici današnje sednice odazvati pozivu da na sutrašnjem nastavku rada iskoriste svoje pravo prema Poslovniku o radu Narodne skupštine.

Poslanici su danas, u objedinjenom pretresu, raspravljali o izveštajima o radu za 2013. godinu koje su podneli poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, a predsednica Skupštine prekinula je sednicu nakon skupštinskog Kolegijuma koji je održan zato što su mnogi poslanici ukazali na povredu Poslovnika.

Prethodno su predstavnici nezavisnih tela Petrušićeva, Janković i Šabić, napustili sednicu, nakon što potpredsednik skupštine, koji je u tom trenutku predsedavao, Vladimir Marinković, nije dao reč Šabiću, ali, kako prenosi Tanjug, i Petrušićevoj.

Skupština Srbije trebalo bi sutra da raspravlja i o izveštajima Agencije za borbu protiv korupcije i Državne revizorske institucije (DRI) , kao i o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije.

Poslanik Nove demorkatske stranke Janko Veselinović izjavio je da je nepoštovanje pravilnika i dostojanstva Skupštine, koje je rezultiralo time što su sednicu napustili predstavnici nezavisnih regulatornih tela, nezapamćeno u parlamentarnoj praksi Srbije i dodao da očekuje da će predsedavajući i predsednica parlamenta uputiti izvinjenje Šabiću.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti