O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Da li Srbija garantuje za Šešelja?
25. Jun 2014. godine
Hag/Beograd -- Sudsko veće Haškog tribunala zatražilo je da se Vlada Srbije izjasni da li bi dala garancije za eventualno puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.
U najnovijoj odluci, donetoj danas, sudije traže da Vlada Srbije u roku od 7 dana odgovori na pitanja: da li je spremna da osigura kućni pritvor za Šešelja i da li je spremna da ga uhapsi ukoliko prekrši uslove privremenog puštanja na slobodu?

Tribunal traži da se vlada obaveže da će Šešelju oduzeti pasoš kako bi ga onemogućila da napušta mesto boravka, da će ga sprečiti da stupa u vezu sa svedocima ili žrtvama, a da će mu za odlaske lekaru obezbediti policijsku pratnju.

Haške sudije očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi, ukoliko odluče da Šešelja privremeno oslobode, da o situaciji na terenu izveštavaju sud svakih 14 dana a momentalno ukoliko Šešelj prekrši uslove privremenog puštanja na slobodu. Od vlade se još očekuje i da Šešelju obezbedi punu sigurnost, kao i da jedan ili više njenih predstavnika bude određeno da ga doprati iz Haga i vrati u pritvor, kada za to dođe vreme.

U isto vreme od vlasti u Holandiji, zemlji domaćinu Haškog tribunala, traži se da i se i ona izjasni o "eventualnom privremenom puštanju na slobodu optuženog".

Rok da Vlada Srbije odgovori sudu je 7 dana, posle čega bi sudsko veće saopštilo odluku da li će se, posle 11 godina, lider radikala, makar privremeno vratiti u Beograd.

Podsetimo, lider Srpske radikalne stranke Šešelj obavestio je Pretresno veće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, ne prihvata nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije.
Ministarstvo nije zvanično obavešteno

Ministarstvo pravde Srbije nije do kraja radnog vremena zvanično obavešteno o zahtevu Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za moguće puštanje optuženog Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

U tom ministarstvu je rečeno da po proceduri Haški tribunal o sličnim zahtevima obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje zatim zahteve šalje Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde bi, kao i u sličnim slučajevima ranije, trebalo da sačini predlog odluke o ovom zahtevu iz Haga i prosledi ga Vladi Srbije na usvajanje. Ako Vlada Srbije usvoji, to znači da garantuje za Šešelja, rečeno je za B92 u Ministarstvu.

Izvor: B92
Foto: Haški tribunal arhiva

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti