O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hag nije znao šta će sa Šešeljem
26. Jun 2014. godine
IZVOR: B92 Beograd -- Predsednik Saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić kaže da je slučaj Šešelja presedan i da veliku odgovornost za to što je to tako snosi upravo Tribunal.
On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da je iz Haga stigao zahtev da se daju garancije za lidera radikala i da vlada ima rok od sedam dana da na taj zahtev odgovori.

„Slučaj Vojislava Šešelja je presedan po više osnova, a sa tim presedanima se i dalje nastavlja. Po prvi put Sudsko veće pokreće ovakav postupak i stvara uslove pod kojima jedan zatvorenik može da bude pušten, dok taj isti zatvorenik ne želi da bude pušten“, objašnjava Ljajić. 

Država, kako kaže, može da obezbedi sve, pa i zahteve koje pred nju u vezi Šešelja stavlja Haški tribunal, i to nije probelm. 

„Imali smo više slučajeva puštanja na privremenu slobodu i do sada nikada nije bilo nikakvih problema. Uvek je vlada davala tipske garancije, s tim da su uvek do sada te garancije tražili optuženi, odnosno njihovi branioci i oni su se slagali sa onim uslovima koje je pred njih stavljao Tribunal“, objašnjava tu razliku Ljajić. 

Sada imamo potpuno drugačiju situaciju, odnosno da Hag želi da pusti na privremenu slobodu lidera radikala, a da on to neće. Zbog toga, kako kaže, Hag treba da prizna da nisu znali šta da rade sa Šešeljem i da nisu imali način kako da s njim izađu na kraj pa sada nama prebacuju problem. 

Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom ističe i da bi Haški tribunal takođe trebalo jasno da istakne koje su to mere koje bi Vlada Srbije trebalo da sprovede u vezi Šešelja, kada taj isti Šešelj kaže da neće prihvatiti ni jedan uslov Haškog tribunala. Osim toga, on nikada nije tražio saglasnost Vlade Srbije za puštanje na slobodu, dodaje Ljajić. 

Na pitanje hoće li država morati da uhapsi Šešelja, ako on, na primer, prekrši neki od zadatih uslova Tribunala, Ljajić kaže da u uslovima za Šešelja piše da on bukvalno treba da sedi u kućnom pritvoru, da ne sme ni sa kim da razgovara, da ne sme da daje intervjue... 

„Međutim, on kaže da će davati intervjue, da će pričati...a Tribunal nama kaže da bi onda trebalo da ga uhapsimo“, kaže Ljajić ali i objašnjava da Tribunal traži od Srbije da prekrši svoje dosadašnje principe. 

„Mi smo do sada uvek vodili računa o interesima naših državljana koji su boravili u Hagu, a sada nas stavljaju u situaciju da radimo nešto protiv interesa jednog zatvorenika, tj. Šešelja, jer je on rekao da ne želi da dođe ovde i da prihvati uslove Haga. To se do sada nije dogodilo, verujem i da neće, a za sve je najvećim delom odgovoran Hag“, ističe Ljajić. 

On još dodaje i da su samim tim garancije u startu obesmišljenje, budući da one imaju smisla ako zatvorenik na njih pristane. Ovde Šešelj smatra da je to protivno njegovom interesu, kaže Ljajić. 

Takođe, prema rečima Ljajića, Šešelj do sada nije imao direktnu komunikaciju ni sa kim iz Vlade Srbije. „Mi smo imali korektnu saradnju s njegovim pravnim timom, ali je on odbijao bilo kakvu komunikaciju s vladom, sa bilo kim. Ja sam išao da ga posetim, kada je bio bolestan, ali nije hteo da me primi“, kaže Rasim Ljajić. 

Na pitanje da prokomentariše pisanje nekih medija da bi Šešelj, kada se vrati u Srbiju, mogao da destabilizuje političku scenu, on kaže: „Ne želim da govorim o političkim reperskusijama, niti me to zanima. Ja moram da obavljam posao profesionalno i u ovom trenutku govorimo o statusu zatvorenika, kako god da se on zove.“ 

Ljajić zaključuje i da ne veruje u medijske napise da bi lider radikala mogao da iznese neka nova saznanja u vezi s ubistvom premijera Zorana Đinđića jer je i do sada u Hagu imao prilike da o tome govori, a nije.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti