O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
МУП је трпео док је Дачић био премијер
27. Jun 2014. godine
Једино је наш премијер успео да „вози слалом”, резултат чега је да нисмо увели санкције Русији
Ова влада траје 45 дана, а већ десетог дана смо били погођени поплавама невероватних размера, које су направиле директну штету од око 600 милиона евра. Ми ћемо то сигурно осетити на бруто домаћем производу, привредној активности. Данас у Србији никоме није лако, ни грађанима који желе да виде промене за које су гласали, а ни држави која је доживела невероватан економски и физички удар. Ипак, ми хитно морамо да кренемо у реформе о којима причамо, јер без њих нећемо моћи да опстанемо, почиње Зорана Михајловић одговор на питање шта значе све ове афере које оптерећују јавност у Србији у последње време – лажни докторати, смене у полицији, стрепња да се враћамо у 2003...

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре која је на челу две владине комисије – кадровске и за процену штете од елементарних непогода – а уз то је потпредседница Српске напредне странке и професор на Мегатренду каже да она то не би ни називала аферама, него отварањем многих проблема о којима се раније није водило рачуна.

– Хајде да видимо шта је из тога произашло и да ли се неко уопште бавио проблемима који се сада кроз афере појављују – почев од реформе полиције. То је сектор у коме се очито није дешавало готово ништа, а требало је да се деси у претходном периоду. У свим осталим ресорима јесте. Када конкретно говоримо о самом докторату министра Стефановића, хајде да погледамо овако: невероватно је да сте у свим медијима могли да видите само једну страну, стално ту негативну страну, да је докторат плагијат. Најмање што смо могли да учинимо јесте да видимо другу страну, шта каже аутор тог доктората...

Ви верујете аутору?

Већ сам рекла неколико пута – када се раде докторати, поштује се, пре свега, етички кодекс. Стварно верујем да је Небојша поштовао етички кодекс. Ако је то сад већ дошло до тих размера, ако постоје неке комисије које ће то да прегледају, у реду, нека прегледају. Али верујем да Небојша мирно чека исход.

Је ли вама лично непријатно због ове афере са Мегатрендом, бившим ректором и докторатом Небојше Стефановића, с обзиром на то да радите на том универзитету?

Дипломирала сам и докторирала на државном факултету, писала књиге за државни, али су ме услови који су ми понуђени на Мегатренду определили да радим тамо. Никада није пријатно кад о месту на којем сте запослени имате било какву причу да ли је нешто добро или није. Свој научни рад и све што сам радила радила сам коректно, као што верујем да су се моји студенти припремали и радили све коректно. Ја никада нисам дошла у ситуацију да некоме поклоним оцену или да ми неко нешто тражи, а предајем тамо три предмета.

Изостанак реформе полиције, који сте поменули, отвара и питање одговорности вашег коалиционог партнера који је био непосредно задужен последњих година за тај сектор. Јесте ли са њим о томе разговарали?

Прво, коалициони партнер није више задужен за МУП. Верујем да ће ту ствари сада морати да буду много брже, што због нас самих, што због ЕУ и уопште због другачијег функционисања МУП-а. Верујем и потпуно сам сигурна да су и у претходној влади, када је Дачић био премијер, он и Александар Вучић разговарали о свему, па претпостављам и о МУП-у. Али ћу вам рећи и да је врло тешко бити премијер и руководити једним министарством. Тако да верујем да је МУП сасвим сигурно трпео, у смислу неспровођења реформи. То није никакво оправдање, али очито да се није водило рачуна. Да ли је то било с намером или без намере, да ли неко није хтео да загребе у све проблеме који постоје, можда има и тога. Јер сада, како неке друге ствари излазе на видело, не када је реч о полицији него о неким другим ресорима, ми схватамо да се нико није истински бавио неким ресорима. То важи и за ресоре којим руководим у овој влади. Да су се сви претходни министри мало више истински бавили својим ресором, данас не бисмо имали пројекте који у просеку касне две године, 25.000 нерешених предмета у грађевинарству, 1,5 милиона нелегалних објеката...

А како коментаришете наводе Вука Драшковића који тврди да је земунски клан опет активан и сумњичи власт за пакт за криминалцима.

Ако Вук Драшковић има неке доказе, материјале, информације, зна се где се то каже. Ако то чак жели јавно да учини, у реду, нека каже ко је то. Али за мене је то потпуно немогуће.

Поједини аналитичари сматрају да је Драшковић незадовољан местима које је његова странка добила.

То је све могуће. Кад год имате коалициону владу, ви се око одређених позиција договарате. Према томе, ако је то разлог, мислим да је много поштеније рећи да се жели другачији распоред или да постоји жеља да се неки, можда добри кадрови, поставе у одређене ресоре, него то радити на овакав начин, причом да држава шурује с криминалцима.

Када смо код кадрова, у мандату прошле владе изазвали сте велику полемику у јавности изјавом да један министар ради против интереса Србије. Да ли је он и у овој влади?

Не, није у овој влади.

Постоје индиције да се утицаји споља преламају на унутрашња збивања и утичу на (не)стабилност у земљи...

Као земља која се геостратешки налази на раскрсници између Истока и Запада, не можемосеби да допустимода се опредељујемо за једну или другу страну. Зато сам врло задовољнашто је једино наш премијер успео да „возислалом”,резултат чега је да нисмо увели санкције Русији. Мислим да је то дипломатски успех и успех премијера, пре свега, и то овој влади бележим као велики плус. Ако смо имали успешан састанак са Меркеловом и поред тога што Србија није увела санкције Русији или ако нам за односе са Русијом не смета то што радимо на пројектима са ЕУ, онда мислим да морамо бити задовољни политиком владе.

Примећујем да нисте поменули Американце.

Није било срачунато. Ми смо са Американцима имали озбиљне састанке, уз велику подршку амбасадора, у вези с сертификатима које Директорат треба да добије да бисмо направили директну линију из Београда за Америку. Знате,тако нештосе не добија уколико не постоји политичка подршка.

Када вас оптужује да сами производите лажне афере, опозиција наводи да тиме желите да прикријете стварно стање економије.

Ниједног тренутка нисмо крили каква је економска ситуација у земљи и какви су проблеми. То је и био основни разлог зашто је премијер у експозеу предложио не баш лаке реформе. Подсетићу да смо због поплава од 15. маја у ванредној ситуацији. И то није изговор. Дакле, нико не каже да је добро, нити да је лако, нити да ћемо ми све то да решимо ове године. То је немогуће.

Радослав Павловић, саветник председника Томислава Николића, изнео је низ замерки на рад министра културе Ивана Тасовца, замерајући му, поред осталог, да смењује кадрове СНС-а, а поставља радикалне ЛДП кадрове и десно крило ДС-а...

Видећемо за годину-две да ли ће то бити предност или проблем ове владе, али је засад сигурно предност. Добро је што ова влада има министре који заиста немају везе ни са једном политичком странком, јер другачије сагледавају неке ствари. Од премијера ниједног тренутка нисмо имали никакву врсту условљавања када је реч о томе по ком кључу ће неко бити примљен. Дао је пуну слободу. Исту такву слободу је имао и министар Тасовац. Ако су то људи са којима он жели да уради нешто, ја немам ништа против. Друго, ово је влада која ће сада имати три медијска закона, после 10 година без тих закона. Тако да се не бих чак ни обазирала на то.

Б. Баковић

Извор: Политика
Фото: Ж.Јовановић
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti