O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Серије се више не чекају већ гледају „у цугу”
04. Jul 2014. godine
Дигитално снимање ТВ програма омогућава гледаоцима да омиљене наслове виде кад им одговара и да епизоде гледају једну за другом, без паузе
На почетку дугог, топлог лета амерички забавни портали пуни су препорука које серије изабрати за „гледање у цугу”. На врху топ-листа углавном је планетарно популарна „Чиста хемија” (Breaking Bad), а гледаоцима који ову серију нису гледали препоручује се да одвоје неколико недеља да би, уколико досад нису, маратонски одгледали свих пет сезона са 62 епизоде.

Све је више Американаца који серије гледају епизоду за епизодом, некад и целу сезону одједном и док су некада осећали грижу савести да раде нешто лоше, данас већина сматра да је сасвим у реду „залепити” се за мали екран, показује ново истраживање. Овај феномен, назван „разваљивање од гледања” (binge watching), као што се на сличан начин неумерено ужива у храни, пићу или коцки, последица је развоја дигиталног снимања који омогућава гледаоцима да своје омиљене серије виде кад им одговара.

Истраживање америчке дигиталне компаније „ТиВо” на 15.000 људи, показало је да је чак 91 одсто њихових корисника већ практиковало „преждеравање серијама”, то јест гледање најмање три епизоде заредом. Најгледанија серија на овај начин била је поменута „Чиста хемија” (35 одсто). На другом месту нашла се серија о похлепи и корупцији „Кућа од карата” (29 одсто), док је треће место заузела епска прича „Игра престола” (25 одсто).

Сценариста и филмски критичар Димитрије Војнов признаје да је „бинџовао” серије у време када тај појам није постојао, из једноставног разлога што је наш програм каснио у односу на страно емитовање и што је било могуће набавити пиратске верзије целе серије.

– Американци су бинџовање „званично” открили касније, када су преко „Ајтјунса” или „Нетфликса” почели да купују епизоде после емитовања, када крећу и прва истраживања која сежу чак и до анатомских објашњења каква лучења у мозгу изазива гледање неколико епизода у низу. То је на крају резултирало и продуцентским потезима да се серије у неколико дана постављају за стриминг и практично осмишљавају за бинџовање у старту – каже Војнов.

Он сматра да се на овај начин можда губи простор за размишљање над појединим епизодама и дужа антиципација даљег развоја приче, што је битан део угођаја.

– Ако бих упоредио са пићем, гледање у ритму емитовања је као пиће у фином кафеу, а бинџовање је као пиво испред драгстора – каже Војнов и додаје да се труди да као човек из струке прати серије у ритму емитовања како би препознао специфичности праћења садржаја у ритму који су аутори изворно осмислили.

Редовним пратиоцима се међутим може десити да се серије укину на самом почетку због слабе гледаности, што је још један аргумент заступника бинџовања: да не троше време на серије које неће заживети.

Станко Црнобрња, редитељ и продуцент, верује да гледалац не губи ништа, јер се ради о једноставном и комфорном начину да се ужива у нечему што се воли. Каже да би гледање „у цугу” одавно било популарно да су технологија и продуцентске куће то омогућавали.

– Многи у себи имају тај „binge” порив да у нешто уроне страствено и маратонски. У Америци, али и широм света, милиони људи бинџују на храну, куповину, опијање, дрогирање, секс… Као што видите све су то делатности које изазивају осећај задовољства, па чак и извесне зависности. Ту не постоји никакав други разлог. По мом мишљењу, ово је још један феномен који се, у 21. веку, захваљујући новој технологији, прикључио свим оним горе поменутим бинџ активностима које постоје одавно. Па ко воли нека само изволи – поручује Црнобрња.

Серије које се највише гледају „у цугу”

1. „Чиста хемија” (Breaking Bad)

2. „Кућа од карата” (House of Cards)

3. „Игра престола” (Game of Thrones)

Ј. Ј. К.

објављено: 03.07.2014.

Извор: Политика
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti