O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Peščanik:I doktorat Šapića plagijat
05. Jul 2014. godine
Beograd -- Autori analiza doktorata ministra Stefanovića i Miće Jovanovića objavili su da je i disertacija funkcionera DS Aleksandra Šapića u pojedinim delovima plagijat.
Posle analize doktorata ministra Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Megatrenda Miće Jovanovića, na red je stigao i doktorat funkcionera Demokratske stranke i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Autori koji su analizirali Stefanovićev doktorat odbranjen na Megatrendu - dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London i Slobodan Tomić doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, koji je pokrenuo slučaj doktorata Miće Jovanovića, analizirali su i rad dr Aleksandra Šapića.

U tekstu objavljenom danas na Peščaniku, autori ističu da su do disertacije došli nakon tri meseca čekanja, a koja je tražena u isto vreme kad i rad ministra Stefanovića. 

Disertacija Aleksandra Šapića naslovljena je "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union. 

Kako tvrde autori, naši stručnjaci iz Velike Britanije, pojedini delovi rada su samo obični i doslovni prevodi. Kao primer su naveli delovi iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu, preko Google Books. Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa čak i prevedene iste kineske poslovice. 

Kako navode, Šapić nije nigde ni naveo tu knjigu kao izvor, ali i da to nije jedina literatura koju je preuzeo bez navođenja. Autori tvrde da je, na osnovu njihove analize, ceo rad "veliki plagijatorski kolaž iz raznoraznih izvora". 

Kako su napisali, postoji velika podudarnost teksta između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu. 

Autori su pozvali Univerzitet Union u Beogradu da pokrene postupak oduzimanja doktorskog zvanja g. Šapiću, "te da za razliku od Univerziteta Megatrend u slučaju g. Stefanovića, obezbedi punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, između ostalog tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata g. Šapića uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu". 

Oni su pozvali Šapića da prihvati odgovornost za plagijat, i izvini se autorima čiji je rad preuzeo, a nije ih potpisao, kao i da podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd. 

Autori su pozvali lidera DS Bojana Pajtića da od Šapića zatraži da javno preuzme odgovornost za nemoralno postupanje, a ostale stranke da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera, radi uvida javnosti. 

Ceo tekst i analizu pročitajte OVDE.

Hronologija slučaja "doktorati"

Na sajtu Peščanika početkom juna objavljen je tekst, čiji su autori Marko Milanović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu, i Miljana Radivojević, post-doktorant na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža, napisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Miće Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli. Jovanović je na to odgovorio postavljanjem opširne biografije i fotografije doktorata na sajt Univerziteta Megatrend. Naši naučnici iz Velike Britanije nakon toga su odgovorili da je taj gest potvrdio samo njihove sumnje i da na fotografiji nije londonski doktorat.

Čitav slučaj izazvao je izuzetnu pažnju javnosti, nakon čega je Ministarstvo prosvete krenulo u proveru doktorata.

Ministar Verbić je nakon toga izjavio da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora "Megatrenda" i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku. 

Jovanović je demantovao navode Verbića, i javnosti predstavio svoj doktorat, koji je pronašao u Londonu. 

Jovanović je najavio i da će podneti krivičnu prijavu protiv "svih aktera ujdurme" oko njegovog doktorata, za koju tvrdi da je politički motivisana. Te večeri, u Utisku nedelje, Marko Milanović, pokretač afere, rekao je da je time što je Jovanović predstavio, negirao i sam sebe, tj. ono što je govorio ranije.

Savet Univerziteta "Megatrend" usvojio je ostavku koju je rektor Jovanović, zbog ove afere, podneo i razrešio ga dužnosti.

Slučaj Jovanovićeve disertacije dospeo je u javnost u danima nakon što je na sajtu "Peščanika" dovedena u pitanje doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića. 

Megatrend i Stefanović su u nekoliko navrata odbacivali optužbe, a Senat Megatrenda je saopštio da nema razloga za postupak postupka za poništenje njegove diplome, dok je Stefanović rekao za Nedeljnik da ništa nije plagirao.

Ministar prosvete Srđan Verbić je, nakon ovih dešavanja, najavio da će izmenama Zakona o visokom obrazovanju biti osnažena nezavisna tela koja će proveravati kvalitet diploma. Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji.

Izvor: www.b92.net
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti