O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Niko nema prava da deli lekcije SRB
25. Jul 2014. godine
Beograd -- Srbiji niko nema prava da deli lekcije, posebno ne oni koji su doveli u pitanje naš teritorijalni integritet, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić je za RTS izjavio da, kada je reč o poziciji Srbije između Istoka i Zapada nakon pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine i produbljene krize, nema novih zahteva da se Rusiji uvedu sankcije i da se spoljna politika Srbije usaglašava sa politikom Evropske unije.

"Srbija će svoju spoljnu politiku usmeravati ka usaglašavanju, vodeći računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, kao što to rade i druge zemlje, samo što su njihove pozicije drugačije u odnosu na Srbiju. Oni svoje međusobne razlike usaglašavaju u procesu donošenja odluka, a Srbija nije deo procesa donošenja odluka i zato je u poslednje vreme bila priča da li mi morami ili ne moramo, mi nemamo oko toga velike sporove sa EU jer smo suverena zemlja koja gleda svoje nacionalne i državne interese i naša pozicija je potpuno jasna", ističe Dačić.

Srbija se pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri, koji se odnose na Ukrajinu, tačnije na sankcije Rusiji, nije, kazao je on.

"Srbija će svoju spoljnu politiku usmeravati ka usaglašavanju, vodeći računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, kao što to rade i druge zemlje, samo što su njihove pozicije drugačije u odnosu na Srbiju. Oni svoje međusobne razlike usaglašavaju u procesu donošenja odluka, a Srbija nije deo procesa donošenja odluka i zato je u poslednje vreme bila priča da li mi morami ili ne moramo, mi nemamo oko toga velike sporove sa EU jer smo suverena zemlja koja gleda svoje nacionalne i državne interese i naša pozicija je potpuno jasna", rekao je ministar i naglasio da Srbija brani teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne može da ga brani više nego što bi branila svoj teritorijalni integritet, a pri tome se zapadne zemlje u tome nisu proslavile"

Dačić je naveo i da nam o tome ne mogu držati lekcije oni koji su narušili naš teritorijalni integritet jer mi smo isto tako očekivali da se prilikom našeg terotorijalnog integriteta oglase sve zemlje članice UN.

"Shodno tome, želim da kažem šta je naš nacionalni državni interes - da razvijamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama", ističe ministar. On je podsetio da Srbija najoštrije osuđuje obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine i da se zalaže za nezavisnu istragu koja će pronaći krivce za smrt 298 ljudi na letu MH17, ali je dodao:

"Mi sa druge strane kao prijatelji Rusije ne možemo ni da podržimo svaki potez koji je za osudu. Bez obzira da li neko sad sumnjiči Rusiju sa dokazima ili bez dokaza, pošto se uglavnom sumnja na proruske snage, Srbija traži nezavisnu istragu i ne sme da bude uvučena u sukobe, već će ona biti faktor rešavanja sukoba, sledeće godine kao predsedavajući OEBS-u", istakao je Dačić.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti