O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pet prvih mera novog ministra finansija
05. Avgust 2014. godine
Novi ministar finansija Dušan Vujović moraće da smanjuje plate i penzije, seče sivu ekonomiju, ali i da poveća naplatu poreza i efikasnost rada javnih preduzeća.
- Vlada će odlučiti koliko će biti smanjene plate i penzije, a to bi trebalo da bude što je moguće manje. Na korak-dva smo od pripreme rebalansa i određivanja ključnih parametara za program u naredne tri godine - rekao je Vujović, koga je juče Skupština izabrala sa 175 glasova za i devet protiv.

Prvi njegov zadatak biće rezanje budžetskih troškova. Država u ovoj godini mora da uštedi milijardu evra. Detalji novih mera biće poznati po završetku rebalansa budžeta o kojem bi Skupština trebalo da raspravlja od 15. septembra.
 
- U meri u kojoj ne budemo ostvarili prihode moraćemo da povećamo PDV - poručio je Vujović.
 
Ministar finansija je najavio da će nove mere biti usmerene i na smanjenje sive ekonomije. U Poreskoj upravi upozoravaju da će 1.000 inspektora celog leta rigorozno kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika. Za prethodne dve nedelje poreznici su u 1.211 kontrola utvrdili nepravilnosti u 30 odsto slučajeva.
Vujović je nedavno ukazao i na to da Srbija ima najjeftiniju struju u regionu i da je ona oko 30 posto jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Bosni.
 
- Da li je to održivo na duži rok, procenite sami - rekao je on.

Novi ministar finansija planira da u javna preduzeća uvede red, jer je tamo potreban profesionalni menadžment.
 
- Srbija ne dobija skoro ništa od javnih preduzeća, a druge zemlje imaju oko 10 posto javnih prihoda od javnih preduzeća - naglasio je novi ministar finansija Vujović.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti