O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
11 godina od zločina u Goraždevcu
13. Avgust 2014. godine
Goraždevca -- Danas se obeležava 11 godina od kada su nepoznate osobe ubile dva i ranile četiri srpska dečaka koja su se kupala u reci kod Goraždevca.
Počinioci, koji još nisu pronađeni, ubili su Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili još četvoro njihovih drugova Bogdana Bukumirića (14), Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13) i đorđa Ugrenovića (20).

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo insistira i poziva da nadležni pokrajinski organi, i posebno međunarodna zajednica, ulože sav svoj autoritet i konačno rasvetle ovaj i sve ostale zločine počinjene nad srpskim narodom u Pokrajini, i da počinioci budu pronađeni i kažnjeni", saopštila je Kancelarija za Kosovo i
Metohiju Vlade Srbije.

Dodaje se da se ne zna ni ko je ubio 14 Srba u Starom Grackom i porodicu Stolić iz Obilića, kao ni ko je podmetnuo bombu pod autobusa Niš-ekspresa u Livadicama.

"Pođednako strašno kao sami zločini je to što pravde još nema. I dok se sećamo tragično nastradalih momaka, nažalost i dalje se dešavaju incidenti zbog kojih se Srbi osećaju nebezbedno na svojim ognjištima, poput napada u samo poslednja dva dana na imovinu porodica srpskih povratnika u Gnjilanu i Istoku i jutrošnjeg paljenja dva automobila u severnom delu Kosovske Mitrovice", saopšteno je.

Dodaje se da to potvrđuje da je potrebno još mnogo truda i rada na terenu, uključujući i prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, da bi se na Kosovu prevazišli bezbednosni problemi i obezbedili uslovi za normalan život svih građana u Pokrajini.

Današnjem parastosu u 13 časova u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije prisustvovaće zamenici direktora Kancelarije Dušan Kozarev i Željko Jović. Posle parastosa biće održan pomen na lokalnom groblju.
Klif: Bio bih zadovoljan kada bi slučaj Goraždevac bio rešen

Britanski ambašador na Kosovu Jan Klif izjavio da bi bio više nego zadovoljan kada bi se slučaj ubistva dece iz Goraždevca rešavao na sudu, ali da je problem u nedostatku dokaza.

Klif je u izjavi Tanjugu rekao da je u potpunosti svestan koliko je slučaj Goraždevac osetljiv za srpsku zajednicu, da je o tome nekoliko puta razgovarao sa ljudima u tom mestu i sa predstavnicima srpske zajednice koji su ovo pitanje isticali.

Mislim da je u ovom slučaju samo pitanje dokaza, stanovište pripadnika Euleksa koji se bave ovim pitanjem jeste da im je potrebno više dokaza da bi mogli da nastave sa ovim slučajem,”- istakao je britanski diplomata.

Mogu reći da bismo bili više nego zadovoljni kada bismo videli da se ovi slučajevi rešavaju na sudu naročito kada su u pitanju osetljivi slučajevi poput ovog koji su rezultirali odredjenim brojem smrtnih slučajeva i kada su žrtve deca, rekao je Klif.

Nažalost kao što možemo videti u celom regionu, gde je bilo ozbiljnih slučajeva, postoje primeri kako je teško doći do novih dokaza i privesti počinioce pravdi, kazao je ambašador Velike Britanije na Kosovu.

Izvor: B92
Foto: Fonet

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti