O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Ne menjamo poziciju ni Rusiji, ni prema EU
15. Avgust 2014. godine
Srbija svoju poziciju prema Rusiji neće menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš put prema EU, kaže za "Večernje novosti" premijer Aleksandar Vučić.
Predsednik Vlade Srbije je, takođe, uveren da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 pregovora sa Evropskom unijom još u toku ove godine.

"Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju i naš posao je da istrajemo, jer je to najbolje za naše građane. Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš evropski put", rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata, i predsednik Vlade je rekao da će Srbija uvek poštovati stavove drugih.

"Ali narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, biće i sutra", istakao je premijer.

Povodom mogućnosti da Brisel prekine evrointegracije ako Srbija ne okrene leđa Moskvi, on ističe da se Srbija nalazi na evropskom putu, voljom svojih građana i da će taj put nastaviti.

"Neke stvari smo već uradili, ali mnogo obaveza je pred nama i uveren sam da ćemo imati snage da te obaveze ispunimo i Srbiju uvrstimo u red moderno uređenih evropskih zemalja", napomenuo je premijer.

Upitan da li mu je ruski predsednik Vladimir Putin obećao neke konkretne ekonomske beneficije ako se ne priključimo sankcijama EU, Vučić kaže:

"Naš razgovor je bio otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucenjivati Rusiju. Ali naravno, razgovarali smo svim našim poslovima, o svim evropskim pitanjima koja vezuju dve zemlje i uveren sam, napravili dobar temelj za povećanje naše saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje građevinskih industrija dveju zemalja. Odnos sa predsednikom Putinom je iskren i bez tajni ili bilo kakve zakulisne politike".

Povodom spekulacija da će Berlin tražiti da Srbija ne ometa prisustvo Kosova u UN, da bi počelo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer ukazuje da "u Srbiji uvek ima mnogo spekulacija".

"Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Verujem u reč Angele Merkel i siguran sam da će Srbije otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine".

Upitan da li ćemo biti prinuđeni da prodamo Telekom i može i EPS uskoro da dobije strateškog partnera, on je rekao da zemlja nema problem sa likvidnošću i ne mora ništa da prodaje, dodavši da je privatizacija Telekoma dobra za Srbiju, a ne bilo kakav iznuđeni potez.

Povodom Železare Smederevo, on je rekao da se razgovara sa više kompanija i traži najpovoljnije rešenje.

Na pitanje postoji li u Vladi saglasnost da Milan Beko preuzme Železnice Srbije, uz sugestiju da je ministarka Zorana Mihajlović navodno organizovala neku vrstu sabotaže u Železnicama da Beko ne bi došao, Vučić je rekao da takve glasine uopšte ne komentariše.

"Nepošteno je što u Srbiji niko ne meri rezultate, već je sve svedeno na lični odnos... Na krijem da nemam ličnih simpatija prema srpskim tajkunima, ali sama veoma zainteresovan da rezultati srpskih železnica budu dvostruko ili trostruko bolji. Za mene, politika nije marketing, već rezultat i postizanje cilja", rekao je Vučić

On je, upitan da li se već za pola godine može očekivati rekonstrukcija Vlade, rekao kratko: "Posle šest meseci procenjivaćemo naše prolazno vreme".

Izvor: Mondo, Tanjug
Foto: Beta/Miloš Miškov
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti