O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: U Berlinu nisu ni spominjali upozorenje upućeno premi...
23. Avgust 2014. godine
Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je da u Nemačkoj nije bilo nikakvih pritisaka i da Berlin pre svega zanima hoće li Srbija ostati na evropskom putu, kao i da do kraja godine može da se očekuje otvaranje poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa EU.
"Njih pre svega zanima hoće li Srbija ostati na evropskom putu, što je apsolutno neosporno. Želeli bi da Srbija bude motor približavanja celog regiona Evropskoj uniji i stabilizaciji prilika u regionu. Srbija kao faktor rešavanja problema je ključna za stabilnost regiona. Oni u tome očekuju konstruktivnu ulogu i pomoć", kazao je sinoć Dačić po povratku iz Berlina.
 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer nije ni spominjao ed memoar Evropske unije, i da u Nemačkoj nije bilo pritisaka jer su "svi svesni situacije i principijelnog stava Srbije", koji se, kako je kazao, sastoji iz tri dela.

"Prvi deo je da mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Drugi da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji jer bi to štetilo našim nacionalnim i državnim, a pre svega ekonomskim interesima jer bismo građane doveli pred veoma opasne rizike. Treće pitanje je da Srbija neće zloupotrebljavati kontramere koje je Rusija uvela članicama EU", rekao je Dačić.
 
Dačić je naveo i da može da se očekuje da će do kraja godine biti otvorena poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa EU, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom.
 
"Pregovori nisu na dugom štampu", istakao je Dačić. Naveo je i da je vlada utvrdila pregovaračku poziciju za poglavlje 32 i napomenuo da Srbija nije kriva za kašnjenja u implementaciji Briselskog sporazuma.
 
"Očekujemo i da poglavlje 35 bude otvoreno do kraja godine. Bilo bi veoma dobro i korektno da se takav pristup Vlade Srbije ovekovoči u odluci otvaranja poglavlja 32 i 35", naveo je Dačić.

Izvor: Blic
Foto: Blic


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti